Tot ce trebuie să știi despre reținerea lui Anatol Mătăsaru

Cu siguranță ai auzit măcar o dată despre Anatol Mătăsaru. Este nenea acela nonconformist, căruia nu-i e frică să spună ce crede. Iar pentru că guvernanții, știți și voi, ajunși sus, nu prea apleacă urechea la popor… el le arată ce crede.

Așa a fost:
– în 2007 – plimbările prin oraș cu mașina pe care scria „eu nu mai dau mită”;
– în 2008 – plimbările cu măgarul-„mulițian” și procul-„porcuror”;
– în 2013 – protestul cu trandafirul-falus, de doi metri, pe care apare fața lui Marian Lupu;
– în ianuarie 2014 – o tânără îmbrăcată sumar, asemeni unei prostituate, pe care scria „justiția RM”;
– în mai 2014 plimbarea cu porcul vopsit în culorile drapelului Sf.Gheorghe prin fața Ambasadei Rusiei la Chișinău;
– în 2016 – vasul de veceu din fața Centrului Național Anticorupție.

Când vine vorba de ceva ce nu se încadrează în peisaj, de obicei, societatea se împarte în grupuri de interese – cei care-l susțin activ, cei care-i condamnă gestul și cei indiferenți. E important să existe opinii diferite. Dreptul la libera exprimare e un drept fundamental într-un stat democratic. Ceea ce înseamnă că noi îl avem… statul, nu și democrația sau dreptul la liberă exprimare. O demonstrează arestul lui Anatol Mătăsaru, pe 29 ianuarie, iar mai jos sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știți la acest subiect. Scriu, pentru că reținerea, deși reflectată pe larg în mass-media, încă mai ridică semne de întrebare.

Cum s-a întâmplat

Pe 29 ianuarie 2016, la intrarea în blocul lui Anatol Mătăsaru vin șapte bărbați îmbrăcați în civil, cu trei mașini obișnuite. Îl imobilizează pe Anatol, care tocmai se pornea la Procuratura Generală să protesteze alături de Asociația ”Hyde Park”. Probabil că nu se așteaptă să fie filmați, astfel că justifică greoi, descalificant și lipsit de logică necesitatea de a-l încătușa pe activist. Ei știu că au venit atât de mulți „pentru că așa trebuie” și l-au încătușat „pentru ca să nu opună rezistență” (!!!). Nu trebuie să fii jurist ca să înțelegi că imobilizezi un om doar dacă ai temei legal argumentat minuțios, dacă preventiv te-ai legitimat ca și om al legii, dacă omul e deosebit de periculos pentru cei din jur și doar dacă acesta a fost somat, dar a refuzat să se supună. Or, o somație, o explicație, o ordonanță de reținere, o legitimație, un mandat de arest sau măcar o citație neonorată anterior NU AU EXISTAT!

Abia mai târziu aflăm că la baza acestei sechestrări și a dosarului penal – stă acțiunea sa publică, de acum o zi, când a adus în fața CNA un vas de veceu și s-a așezat pe el. Astfel el a arătat că e supărat pe inactivitatea CNA, instituție căreia i-a sesizat un act de corupție. Le-a adus procurorilor și imagini video în care un funcționar ia mită, dar autoritățile n-au reacționat în vreun fel.

URSS n-a murit

Mai avem multe de povestit, dar rămânem pentru o fracțiune de minut la faza cu argumentarea reținerii. Într-un stat pro-european, la 25 de ani de la căderea URSS, oamenii încă mai sunt reținuți pe motiv că nu au de lucru. Citat exact din ordonanța de reținere, mâzgâlită și prezentată mult după reținerea propriu-zisă: „bănuielile rezonabile se probează prin situația de fapt a bănuitului – nu este angajat în câmpul muncii, obține surse de existență din activități temporare, periodice, nestabile, nu are vreo ocupație permanentă care să-l caracterizeze pozitiv ceea ce dovedește că poate să se eschiveze”. Acum cam unul din trei moldoveni ar trebui să se simtă cu musca pe căciulă. Credeam că numai în URSS munca cu ziua la colhoz era obligatorie. Se pare că nu.

Arestați-ne pe toți

Cu musca pe căciulă ar mai trebui să se simtă și toți care măcar o dată în viața lor au zis că „JUSTIȚIA E DE C#CAT”, pentru că e. Au spus-o, au repetat-o, au strigat-o în PMAN într-o voce, zeci de mii de oameni. Nu ne-au auzit, nimic nu s-a schimbat și sentințele se vând ca la piață, celui ce dă mai scump. Acum că Anatol Mătăsaru le-a prezentat vizual mesajul – riscă ani grei de pușcărie. Ar trebui să înțelegem înainte să fie prea târziu un mesaj simplu: În societatea în care cu activiștii, câini de pază ai democrației, guvernarea se poartă astfel – TOȚI SUNTEM ÎN PERICOL.

Anatol Mătăsaru este învinuit că a simulat un proces de urinare, cu pantalonii în vine, cam ca la plajă, la o adică. Deci, cu musca pe chipiu ar trebui să se simtă și carabinierii de lângă Ambasada României. Deja nu mai e secret pentru nimeni faptul că aceștia nu au un veceu în apropierea locului unde își fac serviciul. Se știe că aceștia se ușurează după monumentul din apropiere. În această ordine de idei, riscă și ei pușcărie. Asta dacă în Republica Moldova toate ar fi logice, dar nu sunt.

Anatol Mătăsaru în „coridorul morții”

Gândind pragmatic, mai înțelegem că deținerea lui Anatol Mătăsaru ne costă scump, la propriu. Statistica arată că plătim aproximativ 2 500 de lei pe săptămână pentru deținerea „infractorului deosebit de periculos” – Anatol. La asta, adăugați cheltuielile de deplasare a celor cu epoleți și orele de muncă a procurorului ce instrumentează acest caz. Apoi vor veni indemnizațiile pentru copii rămași fără tată și suma se rotunjește și lucește sfidător. Cui îi pasă de mătușelele cu pensia lunară de 500 de lei? Avem alte priorități, urât mirositoare.

Astăzi, 30 ianuarie, Anatol Mătăsaru încă se mai află în izolatorul Inspectoratului General de Poliție. După 2009 izolatorul a ajuns cunoscut prin faptul că are un așa-numit „coridor al morții”, unde fiind maltratați, sute de tineri au scăpat cu viață ca prin minune. Ce se întâmplă cu Mătăsaru după acei pereți nu avem de unde ști, deja de mai bine de 24 de ore și cel puțin până luni. Grav, dezolant, strigător la CEDO!

Patru puteri ale statului în aceeași mână

Apropo de CEDO. Din punct de vedere al dreptului internațional, Curtea Europeană a Drepturilor Omului apreciază că libertatea de exprimare include „nu numai informațiile și ideile primite favorabil sau cu indiferență de opinia publică ori considerate inofensive, dar și pe acelea care ofensează, șochează sau deranjează. Acestea sunt cerințele pluralismului, toleranței și spiritului deschis, fără de care nu există societate democratică”. Deci vom avea încă o condamnare la CEDO și vom plăti bani grei din bugetul de stat. Banii publici, însă, sunt și banii noștri.

Ce ar trebui să facem noi e să cerem demisia celor ce au permis ca această găinărie să se întâmple, în frunte cu procurorul general, ministrul Afacerilor Interne și șeful CNA. Să plece, SĂ TRAGEM APA, și s-o luăm de la început. Greșeala noastră, a tuturor, este că am admis ca…

– PUTEREA EXECUTIVĂ (Pavel Filip – membru PD),
– PUTEREA LEGISLATIVĂ (Andrian Candu – membru PD),
– PUTEREA JUDECĂTOREASCĂ (Corneliu Gurin – procuror general înaintat de PD)
– PUTEREA A PATRA ÎN STAT – MEDIA (majoritatea televiziunilor – vicepreședintele PD)

…să fie intr-o singură mână păroasă. Asta se numește DICTATURĂ, chiar dacă atunci când cortina se închide, pe ea scrie „pro-UE”.

Anastasia Cucuruz

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.