03:28:43 25.04.2024
Stiri

Semne bune anul are

Economie 30.01.2016 13:00 Vizualizări1691 Autor: Ziarul National
Semne bune anul are


PROGNOZE: Zăpada ce a căzut în ultima perioadă este văzută ca fiind „mană cerească” pentru agricultori, care deja prevedeau un an cu început secetos, cum a fost în 2015

Anatol Ghidirim, agronom cu o experienţă de peste 30 de ani în domeniu din satul Volintiri, raionul Ştefan Vodă, susţine că cel puţin în zonele de centru şi sud ale R. Moldova, unde a căzut cel mai mare volum de zăpadă, agricultorii pot fi destul de optimişti.

Un an agricol bun

„Primele ninsori serioase din săptămâna trecută au fost însoţite de viscol, iar zăpada atât de necesară terenurilor agricole a fost mânată aiurea, dar chiar şi aşa o cantitate considerabilă a rămas pe dealuri. În schimb, ultimele ninsori au căzut exact aşa cum trebuie – liniştit, aşezându-se bine în straturi ce au cuprins uniform terenurile”, spune specialistul, care prevede un an agricol foarte bun, mai ales pentru grâu.

Totodată, în opinia agronomului, deşi zăpada care a picat în ultimele zile este destul de uniformă, există totuşi un pericol ce constă în excesul de umiditate şi băltirile care ar putea apărea după ce aceasta se topeşte. În rest, pentru grâu această zăpadă este foarte bună, mai ales pentru zonele unde iarna a început secetos, iar nivelul de umiditate era critic.

Nu există pericolul pagubelor

Şi alţi specialişti în domeniu afirmă că, deocamdată, nivelul de hidratare a solului este suficient de bun. Problema este cum se va manifesta vremea mai încolo. Iarna încă este în drepturi şi ar mai putea urma ninsori sau viscole. „Chiar dacă temperaturile vor scădea considerabil, nu constituie un pericol atâta vreme cât există acest strat de zăpadă care protejează culturile. Or, nu există pericolul să se producă pagube nici la grâu, dar mai ales la rapiţă sau alte culturi mai sensibile”, afirmă experţii agricoli.

Temperaturile pozitive, în folosul culturilor

Contrar părerilor multor fermieri, specialiştii spun că în general vegetația a fost destul de bună, pentru cătemperaturile pozitiveau ajutat foarte mult culturile.

„Există terenuri unde a fost semănat grâu și în luna noiembrie și arată foarte bine. Sunt variații între soiuri, dar nu se pune problema de pagube majore la grâu. În general, s-a întârziat foarte mult cu semănatul, iar la instalarea temperaturilor mai scăzute nu erau toate lanurile înfrățite. Acum depinde dacă mai sunt ferestre în iarnă și dacă desprimăvărarea va fi mai domoală, nu cu temperaturi foarte ridicate și atunci se mai poate completa înfrățirea și primăvara devreme, dar de fapt densitățile sunt bune. 500-550 de plante pe un metru pătrat este foarte bine”, afirmă unii experţi.

Zăpada pentru culturile înfiinţate la primăvară

În acelaşi timp, agronomii sunt de părere că, pentru culturile care vor fi înfiinţate la primăvară, este important cum şi când se desprimăvărează, mai devreme sau mai târziu. Potrivit specialiştilor, contează foarte mult să nu se piardă apa din stratul superficial, fiindcă în profunzime acesta există cu siguranţă. Deci, toată problema este să existe apă pentru patul germinativ.

Lilia Grubîi


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md