icon

România, dispusă să aloce prima tranşă de asistenţă financiară din împrumutul de 150 de milioane de euro

26-01-2016 13:17
845

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu omologul său român, Dacian Cioloş, în timpul vizitei pe care o întreprinde astăzi la Bucureşti.

 

În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali au discutat subiectele actuale de pe agenda relaţiilor bilaterale moldo-române, precum şi acţiunile ulterioare ale guvernelor Republicii Moldova şi României pentru impulsionarea cooperării dintre cele două state. Un subiect important al discuţiilor a fost agenda de reforme stabilită în Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană şi proiectele comune în diverse domenii.

 

Prim-ministrul României a reiterat sprijinul ţării sale pentru Republica Moldova, inclusiv prin alocarea primei tranşe în valoare de 60 de milioane de euro din asistenţa financiară de 150 milioane de euro, convenită anterior. Dacian Cioloş a precizat că acest lucru se va întâmpla imediat ce noul Guvern de la Chişinău va demonstra, prin fapte concrete, că este “angajat la reforme”.

 

Pavel Filip a mulţumit părţii române pentru susţinerea acordată Republicii Moldova şi a exprimat interesul ţării noastre pentru valorificarea în deplină măsură a ajutorului financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de către România Republicii Moldova, în baza Acordului interguvernamental privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară. Până în prezent au fost valorificate peste 32 de milioane de euro. „Vom fi bucuroşi să beneficiem în continuare de acest sprijin valoros, atât de necesar pentru implementarea politicilor de dezvoltare şi reforme în Republica Moldova”, a spus Prim-ministrul, în cadrul întrevederii.

 

La finalul discuţiilor, cei doi şefi de Guverne au susţinut o conferinţă de presă în care au făcut totalurile pe marginea subiectelor discutate.

 

Cu această ocazie, premierul român a anunțat un sprijin de urgență care va fi acordat cetățenilor Republicii Moldova. “Guvernul României are în vedere, într-o primă fază, un sprijin de urgență pentru a ajuta cetățenii din Republica Moldova să iasă din perioada de iarnă, o perioadă mai dificilă. Și aici i-am spus domnului prim-ministru că în perioada următoare analizăm posibilitatea pe care o avem pentru a veni cu un anumit sprijin, cu produse de primă necesitate, pe care am dori să le putem furniza în contact direct cu cetățenii Republicii Moldova. Deci, este un sprijin adresat cetățenilor Republicii Moldova cei mai nevoiași”, a anunțat Dacian Cioloș.

 

Şeful Guvernului de la Chișinău a apreciat că „sprijinul României este vital pentru Republica Moldova, care trece printr-o perioadă complicată”. „Acum am înţeles semnificaţia expresiei Prietenul bun la nevoie se cunoaşte", a declarat Pavel Filip.

 

El a reiterat faptul că Executivul de la Chișinău s-a pornit pe calea reformelor și că va oferi în scurt timp, atât partenerilor externi, cât și cetățenilor din Republica Moldova, măsuri concrete pentru redresarea situației economice și sociale actuale.

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30