10:31:02 24.04.2024
Stiri

Trei copii, în stradă pe un ger cumplit

Reportaj 22.01.2016 09:01 Vizualizări2649 Autor: Galina Munteanu
Trei copii, în stradă pe un ger cumplit


Necaz // Trei copii din raionul Soroca au rămas în stradă, după ce flăcările le-au mistuit casa

Speranța. Atât i-a rămas unei familii din satul Schineni, raionul Soroca, a cărei casă, la începutul acestei săptămâni, a fost mistuită de flăcări. Datoriile financiare pe care le acumulaseră i-au „alungat”, cu doar câteva zile înaintea nenorocirii, pe părinți peste hotare, să câștige un ban.

„Aveau o datorie mai veche în bancă și au împrumutat bani de la rude ca să o plătească, dar acestora urmau să le întoarcă banii. Munceau, dar cum banii nu le ajungeau, au fost nevoiți să meargă peste hotare”, ne spune directoarea gimnaziului din localitate, Lilia Pocitari.

Cei trei copii ai lor au rămas în grija rudelor. Cel mai mare, Nicolin, care are 13 ani, și Ana-Maria de șase ani au rămas în grija unei mătuși, iar cea mai micuță, Marinela, de trei anișori, era la bunica. „O familie care trăia modest. Părinții copiilor sunt muncitori. Lucrau din greu să câștige o bucățică de pâine pentru copiii lor și să aibă un acoperiș sigur deasupra capului. Nu demult chiar făcuseră reparație în casă”, susține Lilia Pocitari.

S-a aprins din senin

Nimic nu prevestea dezastrul care avea să se întâmple luni, 18 ianuarie. Ultima dată fusese făcut focul în sobă cu aproape zece zile înainte de incendiu. În casă nu locuia nimeni, iar fiul mai mare sau rudele treceau pe aici în fiecare zi și hrăneau animalele din gospodărie.

„De dimineață am fost acasă și am dat niște hrană la animale. Parcă era totul în regulă, niciun fum de nicăieri. Am mers după asta la școală, iar după a treia lecție, profesoara mi-a spus de incendiu. Când am ajuns acasă, totul ardea, veniseră deja și pompierii”, își amintește Nicolin.

„Au rămas goi. Nu au nici pe ce dormi, nici ce pune sub cap și nici cu ce se înveli. A ars absolut totul”, plânge bunica copiilor, Taisia Gorun.

Cei doi soți nu au apucat să ajungă la casa mistuită de flăcări. „Sunt la muncă în Federația Rusă și nu au venit acasă, pentru că, bănuiesc eu, nici nu au bani de bilete. Au plecat cu doar câteva zile înainte de tragedie. Ce au reușit ei să muncească acolo ca să câștige un ban? Au fost informați de către rude despre ce s-a întâmplat”, susține directoarea gimnaziului din satul Schineni.

Mobilizare pentru familia Pânzaru

Nu au rămas indiferenți la necazul familiei Pânzaru nici sătenii. La inițiativa gimnaziului din localitate, a fost inițiată Campania „Casă pentru familia Pânzaru”. Elevii din gimnaziu au sigilat câteva borcane și au pornit pe la casele sătenilor.

„Dacă s-ar pune mână de la mână, am putea găsi posibilitate ca să procurăm o casă nouă pentru această familie. Am și identificat una în localitate – una mult mai mare, unde acești copii și părinții lor ar putea avea condiții și mai bune de trai decât aveau în cea care a ars”, susține primarul satului Schineni, Silvia Leșan.

Receptiv a fost și colectivul pedagogic de la gimnaziu, care a pus mână de la mână și a adunat o sumă de bani pentru a ajuta această familie.

Ajutor și de la autoritățile locale

O mână de ajutor acestei familii promite să dea și primăria din sat, dar și Consiliul raional Soroca pentru a procura o casă nouă pentru această familie. Până atunci, este binevenit orice ajutor, chiar și jucării pentru micuța Marinela, care prea puțin înțelege de ce au plecat părinții de acasă și de ce doarme la rude. Un lucru știu sigur - vor să-și întâmpine părinții pe pragul unei noi case, dar care să fie a lor.

A fost deschis și un cont bancar, iar cei care doresc să dea o mână de ajutor acestei familii pot face donații la contul bancar: MD13ML000000022521371824

BC ,,Moldindconbank” S.A. filiala Soroca

CODUL FISCAL 2005032013880



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md