Instanţa nu a ţinut cont de faptul că Victoria Pruteanu a fost supusă actelor de violenţă în familie din partea soţului său, pe parcursul anilor de căsnicie. Deşi a cerut, de nenumărate ori, ajutorul autorităţilor, Victoria nu a fost protejată de soţul său violent.

În august 2014, a fost emisă o ordonanţă de protecţie, cu toate acestea victima a rămas în pericol. Agresorul a încălcat ordonanţa, în repetate rânduri, iar autorităţile au eşuat în a-i oferi o protecţie reală.

Autorităţile au constatat că au fost comise acte de violenţă asupra acesteia şi a copiilor, însă poliţia a aplicat sancţiuni nesemnificative abuzatorului, care nu au avut nici un efect asupra comportamentului său. Iar în seara zilei de 14 decembrie 2014, fiind din nou atacată de soţul agresiv, Victoria s-a apărat.

Avocaţii Promo-LEX vor contesta decizia în instanţa superioară. Potrivit organizaţiei în cauză, dacă autorităţile interveneau prompt şi implementau legislaţia din domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie, agresorul urma să fie tras la răspundere penală pentru acţiunile sale violente, nicidecum la răspundere contravenţională.

„Dacă Victoria ar fi fost apărată de soţul său violent, cazul nu ar fi avut acest sfârşit tragic”, a subliniat Lilia Potîng, jurist Promo-LEX.

Sursa citată menţionează că Victoria Pruteanu face parte dintr-o familie social vulnerabilă şi are la întreţinere 5 copiii minori, doi ai săi şi trei surori mai mici.