Nume
Parola
Vizualizări: 2925
Locuitorii din 40 localităţi din R. Moldova beneficiază de servicii comunale mai bune
20 Ianuarie 2016 — Locuitori din 40 localităţi din Republica Moldova beneficiază de servicii comunale mai bune graţie dezvoltării continue a zece întreprinderi de cooperare intercomunitară.

Fiecare dintre cele 10 întreprinderi a primit câte o autospecială şi echipament specializat necesar pentru asigurarea unor servicii mai calitative de evacuare centralizată și depozitare a deșeurilor, deszăpezire, întreținere a drumurilor şi iluminat stradal, dezvoltare și mentenanță a apeductelor etc.

Aceste proiecte de cooperare intercomunitară au fost susţinute de Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI). Valoarea totală a granturilor a fost de 1 milion dolari SUA. Beneficiari sunt peste 120 000 de cetăţeni. PCDLI a fost implementat de Guvernul Republicii Moldova, cu suportul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women) şi susţinerea financiară a Guvernului Danemarcei.

Prezent la eveniment, Sergiu Ceauş, secretarul general adjunct al Guvernului Republicii Moldova a declarat că schimbarea ţării începe la nivel local, odată cu efortul autorităţilor locale şi al cetăţenilor: „Pentru comunităţile mici, aceasta este unica soluţie viabilă de a asigura servicii de calitate. Merită de menţionat că în Republica Moldova, 86% din localități au mai puțin de cinci mii de locuitori. Cooperarea intercomunitară modernizează ţara, ecologia devine un imperativ, iar satisfacţia cetăţenilor o prioritate. Guvernul, în comun cu partenerii de dezvoltare, susţine şi încurajează dezvoltarea R. Moldova pe această cale”.

„Dezvoltarea ţării începe de la fiecare sat. În ultimii trei ani, cu eforturi comune, am reușit să dezvoltăm mai multe localităţi din Moldova, graţie acestui model eficient pentru organizarea serviciilor publice calitative. Identificarea acestor soluţii nu este una accidentală, ci una logică, deoarece asigură creșterea standardelor de viață în zonele rurale, în care trăiesc și muncesc mai mult de 60% din cetățenii moldoveni. Or, cea mai mare realizare este atunci când oamenii au o viaţă mai bună datorită faptului că pot merge pe străzi iluminate, au drumuri deszăpezite, pot trăi într-un mediu mai curat, având un serviciu de evacuare centralizată a gunoiului”, a afirmat Narine Sahakyan, reprezentanta permanentă adjunctă a PNUD Moldova.

„În comunitatea noastră au fost realizate mai multe proiecte care au adus bunăstare locuitorilor: un apeduct modern, iluminare stradală, un serviciu de salubrizare, întreţinere a drumurilor. Am avut oportunitatea să concentrăm aceste servicii în cadrul unei singure întreprinderi, care să deservească mai multe localităţi. Aceasta asigură durabilitatea proiectelor de infrastructură implementate, dar şi utilizarea raţională a resurselor de care dispun primăriile”, a spus Nicolae Buzu, primar de Peresecina, la evenimentul de donare a echipamentului celor 10 întreprinderi intercomunitare.

Cele 10 proiecte de cooperare intercomunitară transcriu în practică prevederile Strategiei Naționale de Descentralizare a Republicii Moldova, aprobată de Parlamentul Republicii Moldova în aprilie 2012.

Informaţie de contact

Pentru informații suplimentare: Tatiana Solonari, consultantă comunicare PCDLI (PNUD-Moldova), tatiana.solonari@undp.org, 069377215.