Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Trei premieri desemnați în trei zile.

Președintele țării Nicolae Timofti a semnat decretul de desemnare al unui nou candidat la funcția de premier propus cu semnăturile a 55 de deputați: ministrul comunicațiilor Pavel Filip.

Redactorul șef al ziarului „Observatorul de Nord” Victor Cobăsneanu afirmă că această candidatură a lui Pavel Filip este colacul de salvare care va ajuta Republica Moldova să evite valul anticipatelor.

Victor Cobăsneanu: „Sunt convins că o să fie învestit. Ori eu chiar când a început toată forfota asta politică, eram gata să pun pariu că nu vom avea alegeri anticipate. De ce zic aceasta, pentru că politicienii noștri au însușit foarte bine înțelepciunea populară care spune că dinții sunt mai aproape decât părinții. Adică le este mai bine să aibă un loc moale în Parlament, decât să fie în rând cu lumea.”

Cobăsneanu mai spune că această criză politică s-ar fi putut evita cu mult mai ușor dacă șeful statului, personajul cheie de pe scena politică din această săptămână, avea să fie ales prin votul și susținerea cetățenilor.

Victor Cobăsneanu: „Dacă președintele Republicii Moldova era ales nu de Parlament, dar de tot poporul, puteam să nu ajungeam la aceste situații de limită, și avem exemplul României când domnul Klaus Iohannis, președintele României, în timp record a înaintat candidatura unui premier care a trecut fără mare vâlvă. Am fost martorii unui joc politic care este greu de digerat de către noi, muritorii de rând. Odată ce a fost numit domnul Filip, cred că putem pune punct crizei politice.”

Deși criza politică pare a fi depășită, Vladimir Soloviov, redactorul-şef al portalului NewsMaker, spune că evenimente din această săptămână, nu au cum să nu lase urme sau să provoace consecințe.

Vladimir Soloviov: „Timofti a afectat foarte puternic imaginea Partidului Democrat, prin acțiunile sale din această săptămână. Până acum, părea că Partidului Democrat îi reușea totul și nu puteau fi întrecuți. Dar, iată că s-a văzut că atunci când există o rezistență, atunci PD-ul nu mai pare atât de eficient. Chiar și manifestația organizată de Partidul Democrat a demonstrat slăbiciunea formațiunii, pentru că a fost un eveniment foarte trist, mai ales din cauza felului cum s-au comportat oamenii.”

Jurnalistul mai spune că în urma acestui haos de pe arena politică, cetățenii nu vor lăsa responsabilii, și anume politicienii, să rămână nesancționați.

Vladimir Soloviov: „Despre deputații care au semnat și au afirmat că susțin candidatura lui Plahotniuc, în special vorbesc de cei 14 deputați care au părăsit fracțiunea comuniștilor și deputații liberal democrați, putem spune că au foarte puține șanse în viitorul lor politic. Cel mai mare pierdant este Mihai Ghimpu, pe care l-am văzut astăzi cum a depus flori la bustul lui Mihai Eminescu. Oamenii l-au huiduit.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG