Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

27 Aprilie, 2024

Bilanțul controalelor planificate efectuate de ANRCETI în trimestrul IV al anului 2015

În perioada octombrie – decembrie 2015, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a efectuat 14 controale planificate ale activităţii furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice. În cadrul acestora, angajații ANRCETI au verificat respectarea de către furnizori a prevederilor actelor normative în domeniul comunicaţiilor electronice. Acţiunile de control au fost desfăşurate în conformitate cu Graficul controalelor, elaborat în conformitate cu prevederile Legii privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător şi publicat pe pagina web a ANRCETI.

Potrivit actelor de control întocmite de ANRCETI, în activitatea majorității furnizorilor supuși verificării au fost constatate încălcări ale normelor legale. Cele mai frecvente încălcări depistate de specialiştii ANRCETI au fost următoarele: necorespunderea contractului de furnizare a serviciilor de comunicaţii electronice încheiat cu utilizatorii finali cerințelor actelor normative aplicabile, neasigurarea transparenței condițiilor de furnizare a serviciilor, neinformarea ANRCETI despre schimbarea datelor incluse în notificarea aferentă regimului de autorizare generală, neprezentarea sau prezentarea tardivă la ANRCETI a rapoartelor statistice.

În urma controalelor au fost emise prescripții în adresa furnizorilor, prin care ANRCETI a cerut înlăturarea, în termenele stabilite, și neadmiterea în viitor a încălcărilor depistate – neonorarea obligațiilor de informare a utilizatorilor finali și de includere în contractele încheiate cu aceștia a clauzelor minime contractuale stabilite prin lege. O parte din prescripții au fost îndeplinite de către furnizori în termenele stabilite de ANRCETI, iar altă parte urmează să fie executate până la finele lunii ianuarie 2016.

Totodată, specialiştii ANRCETI au acordat furnizorilor supuși controlului consultații și asistență informațională în vederea familiarizării acestora cu prevederile legislației din domeniul de competență al ANRCETI, inclusiv în partea ce ține de asigurarea calității și securității serviciilor publice de comunicații electronice și protecția drepturilor utilizatorilor finali. În cadrul acestui exercițiu, s-a pus accentul pe necesitatea asigurării de către furnizori a transparenței tarifelor și condițiilor de furnizare și utilizare a serviciilor, pe respectarea obligației de informare a utilizatorilor finali, pe ajustarea contractelor cu clauze contractuale standard la cerințele actelor normative, etc.

În perioada ianuarie – martie 2016, ANRCETI va efectua 10 controale planificate. Furnizorii care vor fi supuși controlului sunt nominalizați în Graficul controalelor pentru trimestrul I al anului 2016 publicat pe pagina web oficială a ANRCETI.

15 ianuarie 2016

Ultima actualizare: 15/01/2016