„Pentru moment, domnul preşedinte rămâne pe poziţii şi Preşedinţia îţi face lucrul aşa cum îi cere statutul. Domnul preşedinte mi-a spus că vede ce se face în Piaţă, este cu ochii pe monitoare. Pentru noi este important că domnul preşedinte este sănătos, este în ordine, nu este motiv pentru a ne face griji şi rămâne pe poziţia anunţată”, a declarat Chiril Moţpan, membru al Consiliului Marii Adunări Naţionale.

Preşedintele Nicolae Timofti le-a cerut deputaţilor care şi-au anunţat anterior susţinerea pentru candidatura oligarhului Vladimir Plahotniuc să-şi reconfirme poziţia. Asta după ce şase deputaţi PLDM, care anterior au anunţat că participă la formarea majorităţii parlamentare, au anunţat astăzi că-şi retrag semnăturile de pe declaraţia de susţinere a candidatului Vladimir Plahotniuc pentru funcţia de prim-ministru.

În aceste condiţii, şeful statului a cerut majorităţii parlamentare să reconfirme până la ora 21 numărul legislatorilor care îl susţin pe Vladimir Plahotniuc, se menţionează într-un comunicat de presă emis de Preşedinţie. Plahotniuc i-a expediat astăzi o scrisoare lui Nicolae Timofti în care se declară dispus să semneze o declaraţie de integritate pe propria răspundere, însă, numai după ce va fi desemnat premier. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui a declarat pentru JurnalTV că Timofti a primit mesajul, dar a refuzat să comenteze.

La scurt timp, şi Partidul Democrat a emis un comunicat în care a anunţat că nu va veni cu o nouă listă, întrucât o consideră valabilă pe cea care deja i-a fost prezentată lui Nicolae Timofti. Reprezentanţii PD califică informaţiile privind schimbarea de opinie anunţată de PLDM drept zvonuri şi ezitări neconfirmate. Totodată, aceştia anunţă că în cazul în care preşedintele nu va accepta să desemneze candidatul propus, PD este gata să meargă în alegeri anticipate. 

Amintim că ieri preşedintele Nicolae Timofti a respins candidatura controversatului om de afaceri, Vladimir Plahotniuc, înaintată de PD şi susţinută de 56 de deputaţi, care au declarat că au creat o majoritate parlamentară. Termenul limită pentru formarea Guvernului este 29 ianuarie. Până atunci în Parlament trebuie să aibă loc încă cel puţin o tentativă de învestire, iar dacă aceasta va eşua, Legislativul urmează să fie dizolvat.