Nume
Parola
Vizualizări: 3774
Avocatul Poporului cheamă la corectitudine în asigurarea respectării dreptului la întruniri
Chișinău, 13 Ianuarie 2016 — Articolul 7 din Legea privind întrunirile: Nimeni nu poate fi obligat să participe sau să asiste la o întrunire.
Articolul 21 din Pactul Internaţional cu privire la drepturile civile şi politice: Dreptul de întrunire paşnică este recunoscut. Exercitarea acestui drept nu poate fi supusă decît restricţiilor conforme cu legea şi necesare într-o societate democratică, în interesul securităţii naţionale, al securităţii publice, al ordinii publice ori pentru a ocroti sănătatea sau moralitatea publică sau drepturile şi libertăţile altora.
Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu semnalele apărute în mass-media, potrivit cărora unii participanţi la protestele din capitală ar fi forţaţi de către reprezentanţii unui partid să fie prezenţi „ la acţiunea din Scuarul Teatrului de Operă şi Balet pentru a face presiuni asupra şefului statului să desemneze candidatul propus de această formaţiune politică” (http://ipn.md/ro/politica/74084). Pe de altă parte, susţinătorilor Platformei Civice Demnitate şi Adevăr li s-ar fi creat impedimente pentru a se deplasa la Chişinău, deoarece ar fi fost „scoase microbuzele de pe mai multe rute naţionale”.
Ombudsmanul condamnă ferm orice tentative de intimidare sau forţare a persoanelor, de blocare sau împiedicare a implicării oamenilor în viaţa publică, de acces la informaţie de interes general. Mihail Cotorobai aminteşte de faptul că dreptul de a protesta, libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau a comunica informaţii ori idei fără amestecul autorităţilor publice constituie elemente esenţiale ale unei societăţi democratice.
Avocatul Poporului aminteşte de faptul că potrivit articolului 7 din Legea privind întrunirile nr.26 din 22.02.2008, „Oricine este liber să participe activ sau să asiste la o întrunire. Nimeni nu poate fi obligat să participe sau să asiste la în întrunire”. Mihail Cotorobai consideră că semnalele privind posibilele derogări de la prevederile legii menţionate trebuie să intre în atenţia organelor de drept competente pentru examinarea şi, în caz de necesitate, întreprinderea de măsuri conform prevederilor legale. Ombudsmanul aminteşte de faptul că, potrivit Codului penal, violarea dreptului la libertatea întrunirilor prin împiedicarea ilegală a desfăşurării mitingului, demonstraţiei, manifestaţiei, procesiunii sau oricărei alte întruniri ori a participării cetăţenilor la acestea fie prin constrîngerea lor la participare este pasibilă de răspundere penală.
Exprimarea punctului de vedere pe marginea unor subiecte, evenimente cu impact pentru publicul larg în cadrul unor manifestații, constituie dovada de maturitate a unei societăți democratice. Avocatul Poporului îndeamnă autoritățile statului, precum și reprezentanții formațiunilor politice să asigure exercitarea libertății la întruniri pașnice pentru a demonstra respect și toleranță față de orice ființă umană, indiferent de criteriile care le deosebesc sau viziunile politice pe care le au. Dialogul civilizat, cu excluderea intimidărilor este o condiție definitorie pentru libera întrunire, o premisă importantă pentru asigurarea schimbului liber de idei, opinii și o garanție a respectării principiilor democratice și a statului de drept, susţine Mihail Cotorobai.
Ombudsmanul se adresează membrilor şi simpatizanţilor Platformei DA, ai PDM, precum şi ai altor partide să-şi exercite dreptul la întrunire paşnic, în modul prevăzut de Constituţia Republicii Moldova şi de actele internaţionale la care Republica Moldova este parte. Atît Constituția Republicii Moldova în articolul 40, Legea privind întrunirile, cît şi art.11 din Convenția pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului conferă protecţie doar întrunirilor paşnice.
Totodată, ombudsmanul cheamă reprezentanţii forţelor de ordine să asigure măsurile necesare pentru garantarea securităţii participanţilor la manifestaţii sau la acţiunile de protest în cadrul legii.
2016-01-13