18:13:39 24.04.2024
Stiri

MINUNE la mănăstirea Curchi: Ce se întâmplă cu o icoană de aici

Social 12.01.2016 12:30 Vizualizări4044 Autor: Galina Munteanu
 MINUNE la mănăstirea Curchi: Ce se întâmplă cu o icoană de aici


O icoană de la Mănăstriea Curchi din raionul Ohei face minuni. Chiar dacă se încearca distrugerea acesteia, ea reapare de fiecare dată. Este vorba despre o pictură murală cu înfăţişarea Sfântului Mucenic Dimitrie.

Potrivit ortodoxia.md, icoana a fost pictată mai mult de două secole în urmă, la mănăstirea Churchi. Deşi de mai multe ori s-a încercat ascunderea ei de lume - în perioada sovietică fiind tencuită cu vopsea neagră, funingine sau var, culoarea și vopseaua lucrării reapărea deasupra tencuielii.

„La sfârșitul anilor 1950, mănăstirile şi bisericile din R. Moldova au început să fie închise şi distruse în masă. Soarta tristă nu a trecut pe alături de mănăstirea Curchi. Călugării au fost izgoniţi, iar icoanele și tot ce aparținea mănăstirii a fost dus într-un loc necunoscut, mănăstirea fiind transformată într-un spital pentru bolnavi mintal și cei care sufereau de alcoolism. Picturile murale pictate nu au fost însă transportate într-un alt loc. Și atunci, „de sus” a venit o instrucțiune: Nu aţi putut pe Dimitrie să-l „scoateţi”? A trebuit vopsit ca să nu se mai observe”, scrie sursa citată.

Astfel, prima dată, în anii 1960, susţine călugărul Avraam, au acoperit icoana cu o vopsea neagră. Şi, în loc de imaginea sa, pe perete a apărut un dreptunghi de doi metri.

Dar, după un timp, tabloul a început să devină vizibil după vopseaua neagră. Ateii de atunci au luat din nou pensulele pentru a ascunde iarăşi imaginea. Şi de această dată, după câțiva ani, silueta mucenicului, hainele sale colorate au reapărut prin vopseaua neagră. Apărea din nou și din nou. Atunci, au încercat să-l acopere chiar şi cu var, dar tot reapărea.

Să-l înnegrească au încercat nu doar pe mucenicul Dimitrie. Pe teritoriul bisericii mănăstirii mai sunt două fresce ale sfinţilor, care, de asemenea, au fost vopsite. Potrivit localnicilor, să-i „mascheze” au încercat cu răşină dizolvată în benzină. Aceste picturi, de asemenea, ușor au început să reapară din negrul cu care au fost acoperite.

„Faptul că imaginea apare din nou și din nou, în ciuda lucrării rele a oamenilor, înseamnă un singur lucru - locul acestor imagini e anume aici, la mănăstirea Curchi. Spre exemplu, imaginea și puterea mucenicului Dimitrie nimic nu o poate distruge. Chiar și atunci când imaginea martirului a fost aproape complet ascunsă, el nu a încetat să vindece bolnavii”, susţine călugărul Avraam.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md