Din cauza fumatului, celulele sunt agresate de radicali liberi (molecule instabile), care declanşează un fenomen de oxidare, aflat la originea unei îmbătrâniri accelerate. În acest context, antioxidanţii joacă un rol esenţial de protecţie, iar cei din miere prezintă un real interes la modul general şi la fumători în special.

Studii anterioare au arătat că o suplimentare a cantităţii de miere reduce procesul de oxidare la şobolanii expuşi fumului de ţigară. Aceeaşi echipă a efectuat un studiu pe om, iar rezultatele par a fi semnificative. S-au creat două grupuri de fumători: unii au primit o cantitate suplimentară de miere (20 de grame pe zi) timp de trei luni, iar ceilalţi, nu. Prima observaţie a fost că stresul oxidativ rămâne mai ridicat la ambele grupuri de fumători faţă de nefumători. Totuşi, în rândul fumătorilor, o cantitate suplimentară de miere a scăzut „semnificativ” stresul oxidativ şi a îmbunătăţit „evident” nivelul de antioxidanţi, care neutralizează o parte din radicalii liberi asociaţi cu fumatul.

Mierea, care are multe alte virtuţi, este prin urmare un aliment ce le-ar putea fi util şi fumătorilor, dar nu suficient pentru a contracara însemnatele efecte negative ale fumatului.