Irina Braghiş este o tânără de 20 de ani din capitală, care de cinci ani este înscrisă pe lista bolnavilor ce au nevoie de un transplant de cornee, dar pentru care nu s-a găsit încă un donator. Problemele de vedere ale Irinei au început la vârsta de opt ani, când fata a fost lovită cu o jucărie în ochiul drept de către un prieten. De atunci, Irina este mai tot timpul prin spitale. O ajută să treacă peste toate încercările mama şi fratele ei. Tatăl Irinei a murit acum câţiva ani. Singura şansă a Irinei de a vedea cu ambii ochi este un transplant de cornee, spun medicii. 

Pe lângă Irina, alte zeci de persoane cu probleme de vedere din ţara noastră au nevoie de un transplant de cornee. Medicii spun că, de cele mai multe ori, rudele răposaţilor refuză donarea de organe invocând faptul că Biserica nu acceptă acest lucru. Psihologii vorbesc însă despre o imposibilitate a celor care au pierdut pe cineva drag de a privi dincolo de tragedia prin care trec.

Potrivit medicilor, anul trecut au fost efectuate 40 de transplanturi de cornee, cu patru intervenţii mai mult decât în 2013.