23:23:06 23.04.2024
Stiri

TOP NAȚIONAL // LIVĂDARUL anului 2015

Economie 05.01.2016 09:00 Vizualizări3174 Autor: Ziarul National


TOP NAȚIONAL // LIVĂDARUL anului 2015

Victor Roşca din Ştefan Vodă: „Continuăm să activăm cu speranţa că va fi mai bine”

Victor Roşca din satul Carahasani, raionul Ştefan Vodă, este vestit în regiune prin livezile pe care a început să le cultive din anul 2011 „ca la carte”, conform noilor tehnologii care asigură o roadă calitativă şi sănătoasă.

Se ocupă de agricultură din 1994 şi s-a afirmat prin partea locului ca bun legumicultor, viticultor, însă pasiunea din ultima vreme îi sunt livezile de meri şi cireşi. În prezent, deţine aproape 12 hectare de livadă superintensivă, dotată cu sistem de irigare şi îngrijită potrivit ultimelor recomandări ştiinţifice de specialitate. Iar în ultimul an a reuşit să-l molipsească de patima pentru pământ şi pe feciorul său Vadim, care s-a alăturat moşiei tatălui cu încă patru hectare de livadă.

„În 2015, când tocmai ne aşteptam să ne bucurăm de nişte rezultate mai sesizabile, ne-a pocnit din gros grindina. Carahasani şi satul învecinat Antoneşti au fost localităţile din ţară care au avut cel mai mult de suferit în urma ploilor mari cu grindina cât oul. Am avut stricăciuni serioase, însă nu ne-am lăsat”, susţine Victor Roşca.

După dezastrul lăsat de ploile din vara curentă, care au afectat în mare măsură roada, familia livădarului a efectuat primele acţiuni de curăţare a livezii, în aşa fel încât să nu piardă măcar pomii. „Am curăţat tot ce s-a putut, aplicând tratamente cu microelemente şi alte tehnologii moderne. Însă ca livada să se reabiliteze definitiv, este nevoie de vreo doi ani, ceea ce înseamnă că va fi productivă abia prin 2017. Este vorba de timp pe care nu ni-l putem permite, de aceea am decis s-o acoperim cu plasă antigrindină”, spune agricultorul din raionul Ştefan Vodă.

Numai plasele antigrindină pentru un hectar costă în jur de 15 mii de euro. Nu a beneficiat de subvenționări şi se descurcă cum poate, dar nu se plânge.

Are planuri mari legate de extinderea terenului, înfiinţarea altor culturi. Asigură cu loc permanent de muncă şase angajaţi şi oferă sătenilor şomeri posibilitatea de a câştiga un ban la sezon.

Atins de multe griji şi de grindină, Victor Roşca se arată optimist şi crede în oameni şi în bine. Or, în acest context îşi aminteşte cu recunoştinţă de un producător de material săditor din Italia, care l-a aşteptat cu banii opt luni. „Lucru mai rar întâlnit pe la noi, iar acest străin a avut încredere şi şi-a asumat tot riscul. Cu oameni buni se face totul”, subliniază livădarul.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md