Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

19 Aprilie, 2024

Gradul de acoperire a teritoriului și populației cu semnal radio provenit din rețelele de comunicații mobile va fi evaluat în baza unei metodologii de măsurare

Gradul de acoperire a orașelor, municipiilor și drumurilor cu semnal radio provenit din rețelele publice de comunicații electronice mobile terestre GSM, UMTS și LTE în benzile de frecvențe 800, 900, 1800, 2100 și 2600 MHz va fi evaluat în baza unei metodologii de măsurare, care a fost aprobată de Consiliul de Administrație al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) în ședința sa publică din 29 decembrie 2015. Noul act a intrat în vigoare la data aprobării și este publicat pe pagina web oficială a ANRCETI.

Metodologia conține, în principal, parametrii cheie pentru estimarea gradului de acoperire cu semnal radio pentru tehnologiile celulare mobile implementate în R. Moldova, echipamentele și aplicațiile software care urmează a fi utilizate pentru efectuarea măsurărilor, planificarea sesiunilor de măsurători (drive-test) și periodicitatea lor, procesul de efectuare a măsurărilor, regulile de procesare a rezultatelor măsurărilor şi de estimare a ratelor de acoperire.

Conform Metodologiei, măsurările vor fi efectuate, la solicitarea ANRCETI, de către Centrul Național pentru Frecvențe Radio. Măsurarea gradului de acoperire va fi realizată prin sesiuni de măsurători ai parametrilor tehnici ce caracterizează acoperirea corespunzător tehnologiei utilizate. Măsurările vor fi efectuate simultan pentru toți cei trei furnizori de reţele şi servicii publice de comunicaţii mobile: SA ”Orange Moldova”, SA ”Moldcell”,SA ”Moldtelecom” (Unite) și pentru toate tehnologiile implementate de către aceștia în toate benzile de frecvențe asignate. Prima măsurare este planificată pentru primăvara anului 2016.

Proiectul Metodologiei a fost elaborat de un Grup de lucru instituit de ANRCETI la 14.07.2015, în componența căruia au intrat reprezentanţi ai ANRCETI, Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC), Centrului Naţional pentru Frecvenţe Radio (CNFR) și ai SA ”Orange Moldova”, SA ”Moldcell” și SA ”Moldtelecom” (Unite). Documentul a fost întocmit în scopul efectuării controlului asupra executării de către furnizorii nominalizați a prevederilor Condiţiilor speciale tip de licenţă privind utilizarea frecvenţelor radio în benzile 800, 900, 1800, 2100 şi 2600 MHz în ceea ce privește gradul de acoperire a orașelor, municipiilor și drumurilor cu semnal radio provenit din sistemele de comunicaţii mobile pe care le operează aceștia.

Varianta finală a Metodologiei a fost examinată și acceptată într-o ședință de bilanț a Grupului de lucru. Ulterior proiectul Metodologiei a fost coordonat și avizat pozitiv de către persoane cu funcții de răspundere din cadrul ANRCETI, MTIC și CNFR, precum și de reprezentanți ai SA ”Orange Moldova”, SA ”Moldcell” și SA ”Moldtelecom”.

31 decembrie 2015

Ultima actualizare: 31/12/2015