Cei 7 angajați DIP acuzați de tortură au fost absolviți

Cei șapte angajați ai Penitenciarului nr. 2 din Lipcani, acuzați că au torturat un deținut, au fost achitați de către judecătoria militară Chișinău. Sentința a fost pronunțată marți, 29 decembrie, de judecătorul Sergiu Lebediuc.

Procurorii, care au solicitat condamnarea inculpaților la închisoare, consideră ilegală sentința de achitare și anunță că o vor contesta în instanța ierarhic superioară.

Inculpații sunt învinuiți de procurori că pe 7 iunie 2013 l-au escortat pe unul dintre deținuții penitenciarului într-un birou de serviciu, unde i-au aplicat multiple lovituri cu pumnii, picioarele și bastoanele de cauciuc peste diferite părți ale corpului. Acest lucru s-a întâmplat pentru a-l pedepsi pe respectivul deținut, care deseori reclama încălcarea drepturilor sale de către administrația penitenciarului în care-și ispășea pedeapsa.

Conform raportului de expertiză medico-legală, victima a fost lovită de cel puțin 11 ori, în rezultat, alegându-se cu multiple vătămări și traumatisme corporale. Procurorii au aflat despre acest caz, fiind înștiințați la linia fierbinte a Procuraturii de către una din rudele deținutului.

Amintim că în ultimii trei ani, a crescut vizibil numărul persoanelor condamnate pentru aplicarea torturii, iar numărul celor care semnalează acte de tortură și rele tratamente, dimpotrivă, a scăzut. Faptele de tortură, tratamente sau pedepse inumane ori degradante pot fi semnalate și la numerele “telefonului de încredere” al Procuraturii Generale.

[youtube id=”pc2Z8w_fi5I”] Video: Ziarul de Gardă

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.