Premierul muntenegrean cere votul de încredere al Parlamentului, în urma deciziei de aderare la NATO

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Premierul muntenegrean, Milo Djukanovici, a cerut luni votul de încredere al Parlamentului, după câteva săptămâni de proteste faţă de decizia sa de a înainta pe calea aderării la NATO, relatează Mediafax.

„Au fost ridicate semne de întrebare dacă acest Guvern beneficiază de sprijinul Parlamentului”, a declarat Djukanovici presei la Podgoriţa, exprimându-şi convingerea că aderarea la Alianţa Nord-Atlantică este în interesul ţării sale.

În ultimele luni, opoziţia a cerut demisia lui Djukanovici, iar forţele de ordine din capitală au fost implicate în confruntări cu mii de protestatari care cereau organizarea de alegeri.

Dacă premierul nu obţine sprijinul Parlamentului la votul prevăzut pentru începutul lui 2016, va trebui să convoace alegeri legislative şi va rămâne premier interimar până la formarea unui nou Guvern.

Djukanovici conduce din 1991 statul balcanic cu 650.000 de locuitori, în calitate de preşedinte sau premier.

Muntenegrul a primit la 2 decembrie invitaţie de aderare la NATO.

Deşi şi-a dobândit independenţa faţă de Serbia în 2006, Muntenegrul are o importantă minoritate sârbă care este în mod tradiţional favorabilă Rusiei şi, la fel ca Moscova, se opune aderării la NATO.

Muntenegrul va fi cel de-al treilea stat din Balcanii Occidentali care aderă la NATO, după Albania şi Croaţia.

Rusia a avertizat însă că această decizie ar dăuna securităţii europene şi ar tensiona şi mai mult relaţiile dintre NATO şi Moscova, care sunt deja la cel mai redus nivel din cauza crizei ucrainene.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...