Astfel, aleşii din fracţiunea PL califică proiectul de lege drept o aberaţie din moment ce nici o lege în vigoare nu face referire la noţiunea de „raion naţional cultural”. Mai mult, liberalul Valeriu Munteanu a subliniat că acest proiect de lege al comuniştilor a fost inventat la Moscova.

„Proiectul este plămădit cu drojdie rusească. Scopul final al acestuia este de a dezmembra teritoriul Republicii Moldova pentru că Moscovei nu i se pare suficientă Transnistria. Fiecare ogor, colină, deal şi vale din ţara asta sunt egale. Nu pot exista raioane naţionale. Statul nu poate ceda o parte din suveranitatea sa unui raion. În nici un stat din Europa nu există autonomii pe criterii naţionale sau raioane naţionale. Dacă Taraclia va deveni raion naţional, va pretinde secesiune la ordinul Moscovei”, a declarat Valeriu Munteanu.

În context, preşedintele formaţiunii PL, Mihai Ghimpu, a specificat că nu vede necesitatea unei asemenea legi, în condiţiile în care minorităţile din Găgăuzia dispun în prezent de toate condiţiile, de la şcoli şi universităţi până la propria televiziune.

„Ce fel de grijă faţă de bulgari şi găgăuzi daca ei nu vorbesc limba maternă? Nu aprindeţi, vă rog, focul unde nu trebuie că nu e nevoie de ciorbă şi nici de ciulama. Le-am oferit toate drepturile şi oricum noi suntem răi. Asta este o politică prorusă, nu este decizia cetăţenilor din regiune. Nu Moscova trebuie să conducă ţara, dar noi. Oamenii vor să trăiască pentru că au obosit de atâta manipulare politică”, a menţionat Mihai Ghimpu.

Printre formaţiunile parlamentare care au criticat proiectul comuniştilor se numără şi PLDM. „Nota informativă este o parte constituantă a proiectului de lege. Noi vorbim în partea proiect despre un lucru, iar în nota informativă vorbim cu totul despre altceva. Cum se explică acest lucru?”, a întrebat deputatul PLDM Tudor Deliu.

La rândul lui, deputatul PLDM Valeriu Streleţ a subliniat că proiectul de lege vizează doar raioanele care sunt dezvoltate din punct de vedere economic, discriminând astfel pe celelalte. „Este scris destul de prost proiectul. Acesta vizează doar raioanele cu importanţă economică şi nu desfăşoară până la capăt problema. Prin ce se deosebeşte Taraclia de celelalte raioane? Proiectul trebuie de analizat şi de scris din nou”, a menţionat Valeriu Streleţ.

În cele din urmă, preşedintele formaţiunii PLDM, Vlad Filat, a solicitat amânarea votării pentru a putea clarifica neînţelegerile. „Este o lege cadru. Nu se vorbeşte de Taraclia, se vorbeşte doar de oferirea de statute speciale. În dezbateri au apărut prea multe întrebări şi PLDM solicită să amânăm procedura de vot ca să mai avem discuţii”, a precizat Vlad Filat.

Propunerea PLDM nu a acumulat numărul necesar de voturi. Proiectul de lege a fost adoptat cu majoritatea voturilor în prima lectură.