12:49:57 19.04.2024
Stiri

SCANDAL în Parlament. „Numai un IDIOT putea propune așa un proiect de lege”

Politică 03.04.2015 14:57 Vizualizări3142 Autor: Ziarul National
SCANDAL în Parlament. „Numai un IDIOT putea propune așa un proiect de lege”


Un proiect de lege, înaintat de un grup de deputați comuniști, a fost dur criticat de deputații liberali și liberal-democrați.

Proiectul prevede acordarea statutului de raion național-cultural raionului Taraclia, populat în special de etnici bulgari. Potrivit deputaților din opoziție, urmare a adoptării acestui proiect, R. Moldova s-ar putea pomeni cu încă o autonomie în interiorul țării.

Potrivit deputatei comuniste Elena Bodnarenco, coautor al proiectului, în prezent Taraclia este un adevărat centru al tuturor bulgarilor din R. Moldova, cu condiții pentru dezvoltarea limbii și culturii bulgare. „Întru menținerea și protecția condițiilor de dezvoltare a identității naționale și culturale, considerăm necesară păstrarea acestui centru al culturii bulgare și acordarea prin lege raionului Taraclia statutului de raion național-cultural”, a precizat Botnarenco.

„Prin această lege, dvs. deschideți o mică cutie a Pandorei. Spuneți-mi, vă rog, prin ce se deosebește acest raion de alte raioane în care există o majoritate națională moldovenească sau ucraineană?”, a întrebat deputatul liberal-democrat Valeriu Streleț.

Și deputatul democrat Dumitru Diacov a precizat că este inadmisibilă acceptarea noțiunii de „raion național-cultural”. Mai potrivită ar fi noțiunea de „raion social-cultural”, a precizat el.

Cei mai duri au fost însă deputații liberali.

„Ce facem noi aici, doamnă Bodnarenco? Azi facem un raion, mâine o stână, poimâine o mahala. Nu vă pare că, în actualele codiții și stare de lucruri, trebuie să fii un idiot ca să propui un astfel de proiect? În Odesa locuiesc un număr mare de bulgari, dar ei nu cer statut special”, a venit cu o replică liberalul Ion Apostol.

Deputatul liberal Valeriu Munteanu a îndemnat etnicii bulgari din R. Moldova să nu accepte daruri otrăvite din partea Moscovei.

„Acest proiect este o nouă lovitură dată integrității și suveranității R. Moldova”, a subliniat el.

Președintele fracțiunii PLDM Vlad Filat a atras atenția că proiectul de lege propus spre votare nu se referă la Taraclia.

„Este o lege cadru. Se vorbește despre posibilitatea de oferire de principiu a acestui statut”, a menționat Filat, solicitând amânarea votului pe acest proiect de lege până când deputații vor fi pregătiți să discute calm pe acest subiect.

Propunerea lui Filat a fost respinsă, iar proiectul a fost votat în prima lectură că majoritatea voturilor celor prezenți.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md