22:11:15 28.03.2024
Stiri

CAMPANIA NAȚIONALULUI // Cinci frățiori din Puhăceni, mai fericiți, grație cititorilor noștri!

Social 25.12.2015 09:30 Vizualizări4770 Autor: Daniela Hadei
CAMPANIA NAȚIONALULUI // Cinci frățiori din Puhăceni, mai fericiți, grație cititorilor noștri!


LACRIMI DE BUCURIE // În ajunul Crăciunului, cei cinci frățiori au primit o mulțime de daruri de la cititorii noștri

Fericire mare în căsuța familiei Toma din satul Puhăceni, Anenii Noi. Campania Ziarului NAȚIONAL de ajutorare a celor cinci frățiori din satul Puhăceni, crescuți de mama bolnavă și tatăl care muncește cu ziua pe unde apucă, a adus multă bunăstare și bucurie în căsuța lor sărăcăcioasă.

Și asta grație cititorilor noștri, care au mers direct la ei sau au adus la redacția noastră daruri, bunuri și bani, pentru a le oferi o mână de ajutor și a le aduce un zâmbet și o adevărată magie de sărbătoare celor cinci copilași.

Dacă atunci când i-am cunoscut, micuții stăteau într-o cameră întunecoasă, în frig și foame, datorită cititorilor noștri, familia Toma are astăzi lumină în casă, lemne pentru toată iarna, provizii, hăinuțe, încălțăminte, o masă, scaune noi și un televizor mult-visat de cei mici.

Ograda plină de oaspeți

Chiar în ziua în care am lansat campania noastră de Crăciun în care ne-am propus să-l ducem pe Moș Crăciun la Puhăceni, unii cititori de-ai noștri au mers direct în casa familiei Toma, iar miercurea trecută, o mașină plină cu daruri, aduse la redacția noastră, a mers spre cei cinci frățiori.

De asemenea, în timpul campaniei noastre, un domn care și-a ascuns identitatea, a venit la ei și le-a oferit o sumă de 10 mii de lei, bani din care familia a achitat datoriile pentru energia electrică și a procurat opt metri cubi le lemne. Tot acel bărbat a mai venit într-o zi și le-a mai adus încă o trăsură cu lemne.

„Suntem foarte recunoscători și le mulțumim tuturor. Nu ne-am așteptat. Am luat lemnele, le-am tăiat și iată le-am aranjat la locul lor”, ne arată emoționat tatăl copilașilor. „A mai fost un domn și ne-a adus și cărbuni. Ieri au mai fost trei bărbați, ne-au spus că sunt din partea domnului Ion, din parlament, ne-au adus multe produse alimentare și mai multe haine, nou-nouțe, cu tot cu preț pe ele. Și mai multe familii au fost tot cu daruri pentru copii, alimente. Mulțumim foarte mult, din tot sufletul. Mulțumim și dumneavoastră și la toți cei care ne-au ajutat”, completează soția.

Pe tot parcursul campaniei noastre, ograda familiei Toma a fost practic zilnic plină de oaspeți, care au venit cu daruri. Cu multe emoții și tremur în glas, doamna Parascovia Moșanu din Chișinău, soția primului președinte al Parlamentului R. Moldova, Alexandru Moșanu, ne spune că a rămas impresionată de cazul acestei familii și că imediat a pregătit mai multe daruri pentru ea.

„Aici sunt jucării, hăinuțe, dulciuri, fructe și un plic cu 500 de lei. Să primească micuții un dar de la Moș Crăciun”, ne spune dumneaei. Hăinuțe și bani a adus și doamna Aliona din Chișinău, iar o doamnă, care a preferat să nu-i divulgăm identitatea, a donat o sumă de 2 300 de lei, din care am cumpărat aragaz, masă, scaune, detergenți etc.

O masă mare, un dulap și un televizor

Am intrat în casă, unde, de această dată era aprinsă lumina, iar cei cinci frățiori stăteau cuminciori pe pat. Înconjurați de jucării, încălțați în ciorapi noi și hăinuțe curățele, ne priveau cu ochii mari. Din banii primiți, Cristina a reușit să cumpere și câteva draperii la ferestre, cearșafuri curate, o față de masă și detergenți. De asemenea, femeia a mers și la spitalul raional, unde s-a programat pentru o consultație la ochi.

Tot din banii donați de cititorii noștri, familia Toma are deja și o masă mare, scaune pentru fiecare membru, un aragaz, un televizor, dar și pungi întregi de produse alimentare, detergenți și hăinuțe.

„Ce televizor mare și frumos”, exclamă Valerica, emoționată și toată numai zâmbet. „Au fost și niște tineri la noi, ne-au adus mai multe pungi cu lucruri și ne-au spus că, dacă și noi ne vom implica și vom munci, ne vor mai ajuta. Pur și simplu, eu nu prea am avut sprijin de la cineva, sunt practic singur, dar deja mi-am propus să repar casa, să ne aranjăm un pic”, oftează bărbatul, plin de speranță.

Valerica, fiica cea mare a familiei, a rămas foarte impresionată și când i-am înmânat cu grijă o scrisoare de la o fostă colegă de clasă, Mădălina Hâncu, care în prezent locuiește în Chișinău. Cu mai multe sacoșe cu bunuri și cu scrisorica într-un buzunar, mămica fetiței a venit la redacția noastră. „Vă rog să le transmiteți copilașilor. O cunosc pe Valerica, a fost într-o clasă cu fetița mea, este o elevă foarte bună și sârguincioasă. Noi ne-am mutat la Chișinău și ele nu au mai păstrat legătura, dar după acest articol, fetița mea vrea să comunice din nou cu prietena ei”, ne-a povestit Irina, mama Mădălinei.

Dar din dar

Cu o bomboană într-o mână și o banană în cealaltă, Grigoraș de doi ani mânca cu poftă și privea uimit la toată lumea care a venit la ei cu genți și cutii mari cu bunătăți. Ceilalți frățiori practic nici nu clipeau, iar ochii mamei s-au umplut de lacrimi când cei șase copii de la Gimnaziul „Decebal”: Tatiana, Ilie, Ana, Igor, Vasile și Olga, care ne-au însoțit până la Puhăceni pentru a cunoaște familia Toma, au început a le cânta frumos colinde de Crăciun.

„Uite, Valerica, aici sunt hăinuțe pentru tine”, a zâmbit Anișoara, în timp ce îi înmâna o cutie Valericăi. „Acestea sunt pentru voi, hăinuțe, rechizite și jucării”, zic și băiețeii veniți de la Chișinău.

„Am decis să merg, pentru că îmi era milă, am vrut să fiu un Moș Crăciun pentru ei. Îmi place mult să împart cadouri pentru cei mai triști ca noi”, ne spune Anișoara.

„Suntem de la Asociația Obștească „La VIA” și colaborăm cu Gimnaziul „Decebal”, iar copiii care participă la activitățile noastre sunt din această instituție de învățământ. După ce am citit articolul despre familia Toma, am inițiat campania „Dar din dar”, pentru a sensibiliza copiii să ofere ceva și pentru cei care primesc mai puține decât ei sau chiar deloc. Copiii au fost foarte receptivi, nu ne-am așteptat și am decis ca împreună cu o parte din ei să mergem la Puhăceni, astfel, copiii să aprecieze și să știe că sunt oameni care au nevoie de ei”, ne spune Adriana Ciobanu, directoarea asociației.

Ne-am luat la revedere de la familia Toma, iar Valerica se pregătea să plece la școală. După ce s-a îmbrăcat frumos, fetița a luat fuguța o punguță în care a pus câteva portocale și banane. Ne-a spus că vrea să le împartă prietenelor sale din clasă.

Ziarul NAȚIONAL le mulțumește tuturor celor care au fost sensibilizați de povestea celor cinci frați și le-au oferit un Crăciun deosebit, iar prin gestul lor au schimbat viața familiei Toma.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md