Nume
Parola
Vizualizări: 2277
Germania, model de educație a adulților pentru Republica Moldova
Cham, Germania, 24 Decembrie 2015 — Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a efectuat recent o vizită de studiu în orașul Cham din landul Bavaria, Germania. Din componența delegației din R. Moldova au făcut parte directori de organizații neguvernamentale, autorități publice locale și jurnaliști. Tema generală a vizitei de studiu, desfășurată în perioada 13-20 decembrie cu sprijinul Organizației DVV International Moldova, a fost educația adulților în contextul dezvoltării durabile.

Membrii delegației au vizitat mai întâi Universitatea Populară pentru Educația Adulților din Cham. Directorul acestei instituții, Winfried Ellwanger, le-a prezentat oaspeților din Republica Moldova informații relevante despre activitatea universității, acolo unde fiecare neamț sau emigrant poate studia limba germană, meșteșugării, fizioterapie, nursing geriatric și altele. Bugetul instituției este de peste patru milioane de euro.

Un subiect aparte de discuții s-a referit la criza imigranților. În Cham, de exemplu, au ajuns peste 1000 de sirieni. Localnicii au cu ce să-i ajute și dispun de locuri de muncă suficiente, mai cu seamă că în regiune se atestă o rată a șomajului de 2,3%. În Cham, oraș cu 17 mii de locuitori, muncesc peste 40 de mii de oameni, iar șomerii rămân neangajați nu pentru că nu ar avea un loc de muncă, ci pentru că sunt problematici.

Pe parcursul celor șapte zile, delegația din R. Moldova a vizitat mai multe localități, printre care Waldmünchen, supranumită de către nemți și Regiunea Energoeficientă. Potrivit directorului ADR Nord, una dintre problemele Germaniei a fost, până în anul 2006, depopularea localităților de lângă frontiera cu Repblica Cehă. Grație unei investiții de nouă milioane de euro într-o bioelectrotermocentrală din Waldmünchen, localitatea s-a dezvoltat cu pași rapizi, aici funcționând și școală profesională, care pregătește specialiști în domeniul eficienței energetice. Antreprenorii din Waldmünchen au reușit performanța să producă, printre primii în germania, energie electrică și termică regenerabile pe bază de biogaz, panouri solare sau alte materii regenerabile.

La Nürnberg, delegația din R. Moldova a vizitat Centrul de Educație a Adulților, care organizează anual 6500 de evenimente, cu participarea a 90000 de persoane interesate.

Așa cum scopul principal al vizitei a fost studierea experienței Germaniei în domeniul educației adulților, una dintre concluziile directorului ADR Nord, Ion Bodrug, este că și Republica Moldova are nevoie de asemenea direcție de dezvoltare, întrucât acest fapt poate contribui esențial la stimularea progreselor social-economice în țara noastră.

Totodată, în contextul vizitei de studiu în Germania, directorul ADR Nord a inițiat discuții cu agenți economici din Germania în vederea colaborării acestora cu zonele economice libere și parcurile industriale din Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova. Despre eventualele legături de colaborare în acest sens vom relata ulterior.

www.adrnord.md