Candidatul la președinția SUA, Donald Trump, din ce în ce mai popular

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La 39 de zile de la începutul campaniei din alegerile primare pentru prezidențialele din 2016 din SUA, miliardarul Donald Trump a reușit să înregistreze un avans substanțial, în pofida sau poate tocmai datorită numeroaselor afirmații incendiare pe care acesta le-a făcut, informează AFP.

În urmă cu o lună, Donald Trump întrunea în medie 27,5% din intențiile de vot ale republicanilor, pentru ca miercurea aceasta procentul să ajungă la 35,1 la sută, potrivit site-ului RealClearPolitics.

Un nou sondaj al CNN, publicat miercuri, îi atribuie chiar 39% din intențiile de vot, un avans remarcabil în condițiile în care Trump se confruntă cu alți circa 12 candidați republicani.

Actuala sa popularitate nu stârnește dubii: marja de eroare a sondajului CNN este de 4,5 puncte, în timp ce candidatul situat pe locul doi, Ted Cruz, este cu 18 procente în urma lui Trump. Senatorul ultraconservator de Texas a devenit cel mai serios concurent al lui Cruz, devansându-i pe senatorul de Florida, Marco Rubio (10%), și pe doctorul Ben Carson (10%), în cădere liberă.

Donald Trump și-a anunțat candidatura la 16 iunie, pentru ca o lună după să se situeze deja în fruntea sondajelor de opinie și să se mențină acolo.

Astăzi, după nenumărate controverse legate de afirmațiile sale împotriva imigranților clandestini, a musulmanilor și altor candidați, după atacuri considerate sexiste împotriva dnei Clinton, a unei jurnaliste de la Fox News sau a candidatei republicane Carly Fiorina, miliardarul american este nu doar preferat de electorii republicani, ci se poate chiar lăuda cu faptul că monopolizează dezbaterea politică americană.

Propunerea pe care Trump a făcut-o la 7 decembrie, de a le interzice temporar musulmanilor intrarea în SUA, este respinsă de majoritatea americanilor și republicanilor, însă 41% dintre republicani o susțin, potrivit unui sondaj Quinnipiac, dat publicității miercuri.

Atentatele de la Paris și San Bernardino au bulversat campania pentru alegerile primare și au accentuat contrastul dintre candidații democrați și cei republicani.

Jumătate dintre americani se opun primirii de refugiați, potrivit Quinnipiac, însă această cifră ascunde și o divizare în rândul celor două partide. Trei pătrimi dintre democrați acceptă primirea de refugiați sirieni, în timp ce 82% dintre republicani se opun.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...