Numit în funcţia de premier în noiembrie 2013, Irakli Garibaşvili, în vârstă de 33 de ani, a devenit la momentul respectiv cel mai tânăr şef de guvern din Europa.

Aproape total necunoscut înainte de a fi numit în funcţia de ministru de Interne în octombrie 2012, Garibaşvili era considerat un aliat apropiat al miliardarului şi fostului premier Bidzina Ivanişvili, a cărui coaliţie, „Visul georgian”, a câştigat în acelaşi an alegerile legislative din Georgia, punând capăt dominaţiei partidului Mişcarea Naţională Unită a fostului preşedinte Mihail Saakaşvili.

Licenţiat al Universităţii Sorbona, unde a studiat relaţiile internaţionale, Irakli Garibaşvili a condus fundaţia de caritate a miliardarului şi a lucrat la banca acestuia, precum şi pentru casa de discuri a fiului lui Ivanişvili, interpret de rap.

Potrivit opozanţilor georgieni, demisia lui Garibaşvili s-ar putea înscrie în eforturile coaliţiei aflate la putere de a stăvili puternica sa scădere în popularitate pe fondul crizei economice, în vederea alegerilor parlamentare din octombrie 2016.