Linkuri accesibilitate

Politicile față de migrație, atitudini sincrone în lumea largă


Un punct de vedere Gallup pe marginea sondajului de opinie „Cum vede lumea fenomenul imigrației”.

Într-un recent raport al Organizației Internaționale pentru Migrație, intitulat „Cum vede lumea fenomenul migrației”, bazat pe un amplu sondaj de opinie Gallup, se afirmă că înainte ca actuala criză a migrației în Europa să fii forțat guvernele de pretutindeni să examineze și să adopte noi politici, atitudinea oamenilor a fost, în general, pe aceeași linie cu a guvernelor lor. În țările unde politica tinde să limiteze migrația, 61% din adulți vor și ei același lucru. În țările în care politica este de lărgire a imigrației, procentul celor care vor o limitare a ei este cel mai scăzut (24%).

Cifrele sînt parte a răspunsurile date de peste 183 de mii de adulți, intervievați între 2012-2014 în 142 de țări. Dintre acestea, 76 au politici menite să mențină actualele nivele de imigrație, 26 urmăresc să le micșoreze, 19 doresc să le sporească, 15 au politici de neintervenție și 6 nu furnizează nici o informație asupra politicii urmate. În toate regiunile majore ale lumii, cu excepția Europei, unde opinia publică înclină sever spre o descreștere a imigrației, există o percepție pozitivă despre fenomenul în sine.

Analiza s-a concentrat asupra principalelor zece țări de destinație pentru migranți. În cazul Statelor Unite, Canadei și Australiei, unde guvernele desfășoară politici de menținere a nivelelor actuale ale imigrației, o majoritate a populației se aliniază acestei opinii sau consideră că nivelele ar trebui mărite.

Atitudini față de imigrație
Atitudini față de imigrație

În principalele țări de destinație europene atît politicile cît și vederile populației sînt mixte. 44% dintre francezi și 69% dintre britanici susțin că nivelele trebuie diminuate și numai între 5-6% aprobă o creștere a numărului imigranților. În Germania, unde politica oficială a fost de menținere a nivelelor, 49% dintre adulții intervievați se pronunță identic, în timp ce 14% afirmă că numărul imigranților ar trebui mărit.

În Rusia, atitudinea rezidenților țării este prevalent negativă, cu 70% cerînd o scădere a imigrației, în timp ce politica oficială începînd din 2011 a fost pro-imigraționistă. Autoritățile ruse au încurajat imigrarea persoanele avînd calificare înaltă, ca și a muncitorilor temporari, facilitînd procesele de intregrare și naturalizare, ca și acordarea unor acte de rezidență permanentă.

În ansamblu, datele arată existența unei conexiuni serioase între politicile de imigrare guvernamentale și opinia publică. Pe de altă parte, rezultatele vin să reveleze că opiniile atît negative, cît și pozitive, față de imigrație coexistă în fiecare regiune și țară. Situația ilustrează în condițiile modificate actuale, provocările cărora guvernele trebuie să le facă față în încercarea de a reglementa criza refugiaților și a migranților, pentru a elabora politici migratorii coerente, aliniate cu nevoile țărilor lor și cu dorințele opiniei publice.

XS
SM
MD
LG