Actualitate

De unde au, de unde n-au, moldovenii se pregătesc de Crăciun

Prima destinație aleasă a fost Târgul de Crăciun organizat duminica trecută la MOLDEXPO, acolo unde poți să găsești de toate pentru sărbătorile de iarnă: brazi, bucate, jucării, vin îmbuteliat, vin fiert, cadouri și chiar un Moș Crăciun. Sute de oameni mai că nu se călcau în picioare în goană după cumpărături. În vâltoarea târgului, portofelele sunt primele care au de suferit, fiindcă, vorba ceea, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea de la târg. Și nu e vorba doar de prețuri, dar venind după un lucru, mai cumperi ceva deasupra. Printre mulțimea dezordonată observ o femeie cu degetele tremurânde …Tremură de la greutatea pachetelor pe care le ține în mână. Niște pachete „sănătoase" care par mai-mai să se rupă. Este doamna Marina Iliescu, care a venit la târg pentru a-și căuta un brăduț.

„Am venit să-mi cumpăr un brad, însă am văzut atâtea lucruri minunate încât m-am ales cu cadouri pentru copii și soț. Am cheltuit în jur de 2300 de lei, dar pentru sărbători mai planific să cheltui încă vreo 5000. Vreau să întocmesc deja meniul, să cumpăr ornamente și desigur să-mi găsesc un brad. Vreau ceva mai original", îmi spune doamna.

Pentru a se pregăti de sărbători au venit aici persoane de toate vârstele: mame cu copii, studenți, bunici cu nepoți, cupluri de bătrânei… Cu toată agitația asta din jur doamna Vera Enache soarbe dintr-un pahar mare vin fier. Nu pare să fi cumpărat ceva, în afară de paharul cu izvar. „Am venit aici să-i aleg un cadou nepoțelului. Vine într-o săptămână din Rusia. Încă nu am găsit nimic potrivit, dar am toată ziua la dispoziție". Întrebată cât va cheltui de sărbători, a spus că are o pensie mică. „Cu 1000 de lei o să mă descurc, important e să-i pun pe masă ceva bunișor soțului. Sărbătorile trec, dar viața continuă mai departe. Trebuie să economisesc".

Oamenii se lasă duși de febra cumpărăturilor. Cele mai întrebate exponente la acest târg de Crăciun sunt brăduții și ornamentele. Chiar dacă brazii originali sunt foarte scumpi, cumpărători nu lipsesc. De asemenea, la mare căutare sunt vinul, prăjiturile și cadourile gata împachetate. Sunt foarte multe și după gustul tuturor.

Un salariu pentru sărbătoare

Și dacă Târgul de Crăciun este un eveniment de scurtă durată, atunci Piața Centrală din Chișinău este locul unde conaționalii noștri își fac cel mai des cumpărături, în special în ajun de sărbători. Duminică, piața e neîncăpătoare de mulțimea care, înarmate cu liste și planuri, a dat start pregătirilor de Revelion și Crăciun. Oamenii profită de weekend și fac cumpărături cu câteva săptămâni înainte de sărbători. Surprind cu urechea un dialog scurt: „Ți-ai luat brad?", „Cumpără acum că pe urmă va fi mai scump”.

Roman Blanari este student, locuiește în sat, dar vrea să-și petreacă sărbătorile aici, în Chișinău, cu prietena. Și fiindcă lucrează și învață, a găsit timp în weekend pentru a vedea care sunt prețurile și cam cât trebuie să pună de o parte.

„Planific să petrec în limita bugetului unui student, adică, fără mare fast. Însă vreau sărbători frumoase și, de aceea, chiar dacă nu plec acasă, o să-mi cumpăr un brad, ornamente, cadou prietenei mele și ceea ce se va cheltui pentru masă. Cred că salariul de luna asta la sigur o să prindă bine. Am 3000 de lei, chiar dacă nu e o sumă chiar promițătoare, dacă știi cum să cheltui cu cap îți ajunge”.

Și fiindcă veni vorba și de moldovenii de la sate, am decis să văd cum stau ei cu cheltuielile de sărbători.

La ghereta cu jucării și ornamente pentru brad văd un cuplu de bătrânei. Este doamna Elena și Marin Trifan. Au venit la piața din Chișinău tocmai din satul Topala, un sat din raionul Cimișlia. Se pregătesc și ei de sărbători, cumpăraseră deja un brad și căutau globuri pentru a-l împodobi.

„Vrem anul acesta să avem o sărbătoare adevărată. Vine fiica cu nepoțeii. După cum știți și dumneavoastră, copiilor le plac sărbătorile. De aceea, de unde avem, de unde n-avem, cumpărăm și noi ce putem pentru a-i bucura. Azi am cheltuit până la 1000 de lei, dar nu am cumpărat încă tot ce trebuie”, îmi spune doamna.

Conform studiului ING „Liga cheltuielilor de Crăciun", în Europa, cheltuielile de Crăciun rămân constante. Românii sunt cei care intenționează să aloce pe cheltuielile de Crăciun cel mai mare procent din veniturile lunare nete. Aceștia intenționează să investească 110 euro pe cadouri, chiar dacă suma se ridică la aproximativ 32% din venitul lunar net", susțin autorii studiului. 

Varvara Berdianu, stagiară

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *