Preşedintele armean, Serj Sargsean, şi omologul său azer, Ilham Aliev, au avut precedenta întâlnire în 2014 la Paris, fără să obţină progrese asupra reglementării acestui conflict care durează de la începutul anilor 1990. În ultimele luni, a cunoscut o escaladare, în aşa fel încât situaţia a devenit insuportabilă, potrivit mediatorilor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Întâlnirea de sâmbătă nu a permis să se înregistreze progrese, potrivit ministrului armean de externe, Edward Nalbandian.

„Cele două părţi şi-au expus punctele de vedere asupra diferitelor aspecte ale rezolvării conflictului. Din nefericire, poziţiile nu coincid”, a declarat ministrul pentru televiziunea armeană.

Edward Nalbandian, care a luat parte la întrevedere după o întâlnire privată a celor doi preşedinţi, a adăugat că întâlnirea a fost marcată de escaladarea situaţiei, provocările azere, de încălcările flagrante ale armistiţiului.

„Este important ca discuţiile să continue şi nu există alternativă la dialog. Cu cât vor exista mai multe întâlniri de acest fel, cu atât vom avea şanse să reducem tensiunile în zonă şi să avansăm spre o reglementare a conflictului”, subliniase anterior şeful diplomaţiei de la Erevan.

Armenia şi Azerbaidjanul, două foste republici sovietice din Caucazul de Sud, sunt în conflict de la sfârşitul anilor 1980 din cauza enclavei Karabahul de Munte.

Amintim că parte a Azerbaidjanului în perioada sovietică, Karabahul de Munte — o regiune separatistă cu o populaţie majoritar armeană — a reprezentat miza unui război soldat cu 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi în perioada 1988-1994.

În pofida mai multor ani de negocieri şi a semnării unui armistiţiu, nu a fost încheiat niciun tratat de pace. Violenţele s-au înmulţit din nou în ultimele luni în această zonă, Armenia şi Azerbaidjanul acuzându-se reciproc de lansarea unor atacuri în care s-au înregistrat mai multe zeci de morţi.

Sâmbătă, Ministerul Apărării din Karabahul de Munte a făcut cunoscut că soldaţi azeri au ucis un soldat armean după ce au traversat graniţa teritoriului.

La rândul său, Ministerul Apărării de la Baku a anunţat vineri că cel puţin patru soldaţi azeri şi-au pierdut viaţa în ultimele luni în ciocniri cu forţele armene.