„La întâlnirea preşedintelui Nicolae Timofti cu lideri ai Partidului Democrat, desfăşurată luni, 14 decembrie, la Reşedinţa prezidenţială de la Condriţa, reprezentanţii PD i-au propus şefului statului o singură candidatură la funcţia de prim ministru al Republicii Moldova, acea a domnului Vladimir Plahotniuc, ex-prim-vicepreşedinte al PD”, se spune în nota de la Preşedinţie.

Asta după ce ieri preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, declara într-un interviu că PD a înaintat şefului statului patru candidaturi pentru funcţia de premier: Vladimir Plahotniuc, Andrian Candu, Marian Lupu şi Iurie Leancă. La scurt timp, serviciul de presă al instituţiei prezidenţiale anunţa, printr-o declaraţie, că PD l-a presat pe Nicolae Timofti să-l desemneze pe controversatul oligarh Plahotniuc la funcţia de premier. În acelaşi comunicat, preşedintele Timofti a îndemnat partidele parlamentare să rămână în spaţiul constituţional şi să „abandoneze jocurile politicianiste”.

Şi fostul premier Ion Sturza a reacţionat în apărarea preşedintelui Nicolae Timofti, acuzând PD că „forţează cu o brutalitate nesăbuită” desemnarea lui Plahotniuc la funcţia de premier şi că, în ultimele zile, PD a recurs la şantaj, intimidări şi chiar violenţă fizică, precum şi că preşedintele Nicolae Timofti ar fi fost ameninţat cu dosare penale pe numele membrilor familiei. „E uşor să faci presiuni din întuneric pe un singur om onest şi neajutat de nimeni. Ieşiţi la trântă cu mine. (...) Nu pot să permit ca ţara mea să fie ostatica unui grup de trădători, jalnici în mentalitatea lor de escroci. Să mai ştiţi: aşa ca mine gândesc şi sunt gata să acţioneze sute de mii de patrioţi. Ne vom apăra familiile noastre, dar şi onoarea Ţării!”, declara ieri fostul premier.