Necesitatea schimbării unor prevederi a apărut după intrarea în vigoare a Codului Educaţiei în care nu este stabilit clar mecanismul alegerii limbii de instruire, a remarcat Irina Vlah, başcanul Găgăuziei.

Potrivit şefului direcţiei juridice a autonomiei, Ivan Kroitor, Codul Educaţiei contravine Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei, care prevede posibilitatea instruirii în toate limbile vorbite pe teritoriul autonomiei.

Articolul 10 al Codului prevede că în sistemul educaţional, procesul de învăţământ se desfăşoară în limba română şi, în limita posibilităţilor sistemului educaţional, în una din limbile de circulaţie internaţională sau în limbile minorităţilor naţionale.

Pentru concretizarea mecanismului de alegere a limbii de instruire, Comitetul executiv al Găgăuziei propune excluderea din articol a sintagmei „în limita posibilităţilor sistemului educaţional”, a explicat Kroitor.

Mai mult, conducerea autonomiei propune aprobarea prevederii „instruirea se face în limbile moldovenească, găgăuză şi rusă”, aşa cum este stipulat în legea cu privire la statutul juridic special al autonomiei, notează Gagauzinfo.md.

Respectiva decizie urmează să fie examinată de Adunarea Populară ca, mai apoi, să fie trimisă Parlamentului RM cu o iniţiativă legislativă în acest sens.