Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Casa de Ambalare de la…

Casa de Ambalare de la Costeşti a devenit funcţională datorită suportului oferit de SUA şi România

La începutul lunii decembrie au fost lansate operaţiunile la Casa de Ambalare de la Costeşti, raionul Ialoveni, care a devenit funcţională datorită suportului din partea poporului Statelor Unite ale Americii şi a poporului României, prin Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi Programul României de Cooperare pentru Dezvoltare (RoAid), şi contribuţiilor din partea producătorilor locali asociaţi în cooperativa FructBioImpex.

„Finalizarea construcţiei Casei de Ambalare de la Costeşti, împreună cu alte activităţi desfăşurate de ACED, demonstrează angajamentul SUA de a ajuta R. Moldova să devină un stat european pe deplin democratic, independent şi prosper”, a declarat James Pettit, ambasadorul SUA la Chişinău, în cadrul ceremoniei de inaugurare.

Acordul de Asociere semnat cu Uniunea Europeană a oferit R. Moldova posibilitatea de a accede pe cele mai mari pieţe din lume, acestea având un vast potenţial de absorbţie a strugurilor de masă şi fructelor proaspete moldoveneşti, a menţionat diplomatul american, subliniind că pentru a beneficia de aceste oportunităţi agricultorii moldoveni urmează să îmbunătăţească condiţiile de păstrare şi ambalare a produselor, cu scopul de a se conforma standardelor de calitate europene.

547-ambalare21Acordul de Liber Schimb

Cu acelaşi prilej, Ambasadorul României, Marius Lazurca, a declarat că acest proiect contribuie la creşterea competitivităţii agricultorilor din R. Moldova, astfel încât accesul pe piaţa comunitară să fie rapid şi durabil. „România rămâne, în continuare, dispusă să ofere sprijin autorităţilor R. Moldova pentru implementarea reformelor necesare aplicării Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE”, a subliniat Marius Lazurca.

În cadrul evenimentului a fost organizată o excursie în sala de ambalare, unde recent au fost instalate şi puse în funcţiune echipamentul frigorific şi liniile de sortare şi ambalare a strugurilor.

Alte proiecte şi acorduri de cooperare

Asistenţa oferită de guvernele celor două ţări a permis, prin Proiectul Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED), să se presteze servicii de consultanţă şi instruire tehnologică, managerială şi juridică pentru angajaţii primăriei Costeşti şi Asociaţiei Producătorilor de Struguri de Masă din aceeaşi localitate. Prin Proiectul ACED, USAID şi RoAid au mai finanţat implementarea unor noi metode de păstrare şi ambalare a strugurilor şi organizarea unei vizite de studiu pentru membrii Asociaţiei în Italia, pentru a studia metodele de cooperare a producătorilor de struguri de masă în domeniile marketing şi vânzări. Asistenţa oferită membrilor asociaţiei a cuprins o serie de domenii vitale pentru producători – instruire, marketing, manipularea post-recoltare, inovaţii şi implementarea de tehnologii noi.

Edificiul casei de ambalare a fost construit în cadrul proiectului de dezvoltare regională „Grup de producători şi casă de ambalare pentru servicii moderne de marketing la export”, cu o investiţie de 27 de milioane de lei, sumă ce include contribuţiile Fondului Naţional pentru Dezvoltare Regională, Proiectului Băncii Mondiale MAC-P şi producătorilor locali asociaţi în cooperativă. ACED a jucat un rol crucial la etapa de pregătire a proiectului de la Costeşti prin efectuarea unui studiu de fezabilitate a acestuia, perfectarea pachetului de documente pentru grant, organizarea activităţilor de demonstrare şi elaborarea cerinţelor tehnice.

Casa de Ambalare de la Costeşti are două linii de ambalare a strugurilor, cu capacitatea de 6 tone pe oră, şi un frigider cu capacitatea de 1.500 de tone.

Reporter de Gardă