15:06:30 25.04.2024
Stiri

Atenționare de la SIS! Pădurile R. Moldova sunt gestionate abuziv de „afaceriști”

Social 15.12.2015 12:52 Vizualizări2305 Autor: Stela Mihailovici
Atenționare de la SIS! Pădurile R. Moldova sunt gestionate abuziv de „afaceriști”


Mai multe suprafețe forestiere din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni au ajuns să fie gestionate fraudulos de diferiți agenți economici care le-au luat în arendă. Neregulile au fost sesizate de Serviciul de Informații și Securitate care a informat Ministerul Mediului.

Ministrul Valeriu Munteanu a dezvăluit câteva informații care se conțineau în scrisoarea parvenită de la SIS. Autoritățile de mediu erau atenționate că Întreprinderea de Stat „Silvicultură Bender”, în gestiunea căreia se află pădurile din Ștefan Vodă și Căușeni, nu a înregistrat la „Cadastru” contractele de arendă semnate cu agenții economici, iar companiile nu plătesc corect impozitele funciare.

De asemenea, lipsesc procesele-verbale ale licitațiilor efectuate pentru acordarea terenurilor forestiere în arendă și deciziile consiliilor locale care vizează fondurile forestiere din extravilanul localităților.

În investigația SIS-ului au fost vizate pădurile din satele Copanca, Leuntea, Valea-Verde din raionul Căușeni și pădurile din localitățile Talmaza, Olănești, Cioburciu, Căplani din raionul Ștefan-Vodă.

Într-o postare pe „Facebook”, ministrul Mediului Valeriu Munteanu scrie că unii „afaceriști”, protejați de demnitari de stat, au obținut mii de hectare de pădure în arendă, achitând taxe doar pentru câteva zeci de hectare.

„Pe suprafețele îngrădite aceștia colectează necontabilizat mii de euro pentru vânatul mistreților, fără a fi verificați de FISC sau alte instituții competente. Am solicitat Procuraturii Generale să investigheze câteva cazuri depistate în terenurile gestionate de Întreprinderea pentru Silvicultură Bender, fiind convins că ne mai aşteaptă şi alte „descoperiri” similare”, a scris Munteanu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md