Dacă noaptea becurile inteligente de la Hue îţi pot crea o atmosferă plăcută sincronizându-se cu televizorul sau cu aplicaţiile de pe telefonul mobil, în timpul zilei procesul de redare a unei ambianţe plăcute poate fi preluat de geamuri.

Cercetătorii de la Rice University au descoperit că pot schimba natura culorilor transmise prin sticla „pictată” cu ajutorul reglării voltajului unui impuls electric transmis prin nanoparticulele de aur sau argint întâlnite adesea în sticla colorată, inclusiv vitralii.

De exemplu, poţi modifica voltajul într-un fel şi sticla se colorează în roşu. Inversează acest voltaj şi geamul va avea o culoare albastră sau verde. Modulaţia voltajului rupe sau formează legăturile chimice între particulele chimice din care se compun pigmenţii ce formează o anumită culoare.

Dacă deja am ajuns la becuri inteligente într-un interval atât de scurt de la inventarea primului smartphone, nu ar fi surprinzător să fim martori la primele geamuri inteligente într-un an sau doi. E clar că progresul bate în această direcţie, chiar dacă în acest moment tehnologia din spatele noilor geamuri colorate este doar în prima fază de dezvoltare.