Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

19 Aprilie, 2024

ANRCETI a aprobat măsurile de reglementare preventivă a pieței accesului utilizatorilor finali la un post fix din rețeaua publică de telefonie

Consiliul de Administrație al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a aprobat, în ședința sa publică de joi,10 decembrie 2015, hotărârea privind măsurile de reglementare preventivă a pieței accesului utilizatorilor finali, persoane fizice şi juridice, la posturi fixe din reţeaua publică de telefonie (piaţa nr.1), prin care a decis să menţină, cu unele modificări și completări, obligaţiile speciale preventive impuse anterior SA “Moldtelecom” în legătură cu puterea sa semnificativă pe această piață. Obligațiile respective au fost stabilite prin hotărârea Consiliului de Administrație al ANRCETI nr.12 din 25.05.2012.

Noua hotărâre a Consiliului de Administraţie a intrat în vigoare la data aprobării - 10.12.2015 şi urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. Consiliul a adoptat hotărârea sa după ce ANRCETI a efectuat, în temeiul art.53 al Legii comunicaţiilor electronice, iterația a treia a analizei pieţei nr.1 şi a constatat lipsa concurenţei efective pe această piaţă.

În baza analizei, ANRCETI a decis repetat, prin noua sa hotărâre, să identifice piaţa nr.1 drept relevantă reglementării preventive și să desemneze SA “Moldtelecom” în calitate de furnizor cu putere semnificativă pe această piață. Pornind de la faptul că în perioada care a trecut după iterația precedentă a analizei pieţei nr.1 condițiile concurențiale pe această piață nu au suferit schimbări semnificative, ANRCETI a hotărât să menţină obligaţiile speciale preventive impuse SA “Moldtelecom” în legătură cu puterea sa semnificativă pe piaţa respectivă prin hotărârea Consiliului de Administrație din 2012.

Printre aceste obligații speciale consemnăm obligaţia SA “Moldtelecom” de a orienta tarifele la serviciile de telefonie fixă la costurile lor reale, de a nu utiliza practici tarifare excesive în raport cu costurile de furnizare a serviciilor de telefonie fixă, precum şi practici tarifare de ruinare a concurenţilor în procesul de furnizare a acestor servicii. Totodată, SA „Moldtelecom” are obligația de a oferi utilizatorilor finali condiţii nediscriminatorii de acces la posturi fixe din reţeaua sa publică de telefonie, de a nu condiţiona furnizarea unui serviciu de telefonie fixă de acceptarea de către utilizatorii finali a unor servicii suplimentare care nu au legătură cu serviciul solicitat, inclusiv de achiziţionarea unor pachete de servicii din care fac parte serviciile de acces şi serviciile de apeluri.

ANRCETI este abilitată prin lege să efectueze, cel puţin o dată la doi ani, analiza pieţelor relevante de servicii de comunicaţii electronice în scopul constatării existenţei concurenţei efective pe aceste pieţe şi să impună, să menţină, să modifice sau să revoce obligaţiile impuse anterior furnizorilor desemnați cu putere semnificativă pe piețele respective.

14 decembrie 2015

Ultima actualizare: 14/12/2015