05:25:51 19.04.2024
Stiri

Licitații în „familie”. Satul în care tenderele sunt câștigate de apropiații primarului

Anticorupție 12.12.2015 11:00 Vizualizări5805 Autor: Mariana Rață
Licitații în „familie”. Satul în care tenderele sunt câștigate de apropiații primarului


AFILIERE // Primăria Sipoteni, Călărași, a făcut în ultimii ani achiziții publice de la firme apropiate primarului sau partidului din care face parte

Achizițiile publice se fac în satul Sipoteni, raionul Călărași, doar din „surse sigure”. Primăria contractă, pentru lucrările executate în sat, în cea mai mare parte companii ale unor foști și actuali consilieri raionali, dar și cunoștințe ale primarului.

Cele mai multe comenzi publice le-a obținut în ultimii doi ani firma fiicei fostului președinte de raion, Ilie Rău, coleg de partid cu primarul de Sipoteni, Vasile Rață.

Primarul, care a preferat achizițiile prin cererea ofertelor de prețuri, în detrimentul licitațiilor, susține că toate sunt „coincidențe”.

Contracte pentru firma fiicei

După mai mulți ani fără investiții capitale în drumurile locale, anul trecut în satul Sipoteni, raionul Călărași, au fost reparate cinci străzi. Deși pentru reparația fiecărui drum s-au organizat concursuri separate, în mod ciudat, toate acestea au fost câștigate de SA „Drum-3”, firmă în care fiica președintelui raionului Călărași, Ilie Rău, este acționar.

Astfel, pentru reparația străzilor, compania a băgat în conturi 2,6 milioane de lei, iar anul acesta, spun localnicii, drumurile au prins a se strica.

„Acum e greu să înțelegeți ceva, pentru că drumurile sunt înglodate, după ploi, dar vedeți bine, nu au nici bordură, nici sistem de scurgere a apelor. Vă dați seama ce va fi cu ele peste câțiva ani? Dar oamenii din sat au contribuit financiar pentru aceste lucrări. Am vrut și noi să fie ca la oameni”, se plânge Tamara, o locuitoare a satului.

Primarul satului, Vasile Rață, ne asigură însă că e vorba doar de coincidențe.

„Noi am trimis cereri de oferte mai multor firme. Ce să facem, dacă doar aceștia execută lucrări de construcție a drumurilor din beton? Doar ei au corespuns cerințelor noastre”, explică alesul local, asigurându-ne că drumurile reparate vor ține mulți ani.

Scumpiri peste norma legală

Alte lucrări, alte interese. În primăvara anului trecut, Primăria Sipoteni, după ce a trimis scrisori de cerere a ofertelor de prețuri la câteva companii, a decis să angajeze firma „Provladina Construct” pentru lucrări de termoizolare a clădirii grădiniței din localitate.

Firma, deținută de Ion Susarenco, nepotul unui actual consilier local democrat din Sipoteni, Gheorghe Susarenco, și tot el nepot al viitorului cuscru al primarului, s-a angajat inițial să execute lucrările contra sumei de 399 de mii de lei. Peste doar trei luni, compania s-a răzgândit și a mai cerut 118 mii de lei pentru a-și duce la bun sfârșit munca, iar primăria a acceptat solicitarea, majorând valoarea contractului cu încă 29%, chiar dacă Legea privind achizițiile publice interzice semnarea acordurilor adiționale de majorare a valorii lucrărilor cu mai mult de 20% din valoarea inițială a acestora.

Primarul localității aruncă responsabilitatea pe spatele Guvernului României.

„Aceste lucrări au fost executate din surse financiare acordate de statul român. Știți cât de stricți sunt ei când vine vorba despre achiziții? Zvonurile că eu aș avea vreo legătură că cei din familia Susarenco sunt brașoave și aberații. Fiica mea încă nu e căsătorită. Băieții au venit la concurs și l-au câștigat”, se disculpă Vasile Rață.

Și firma consilierului raional Vasile Curmei a obținut contracte de execuție a lucrărilor în Sipoteni. Firma „Cvacons Lux” a reparat anul trecut sediul Centrului de sănătate publică din sat. În acest caz, însă, lucrările au fost contractate direct de instituție, nu de primărie.

22 de milioane pentru un proiect ce provoacă temeri

Cele mai mari nemulțumiri le-au provocat în sat lucrările de construcție a sistemului de canalizare. Mai mulți locuitori ai satului Sipoteni se declară îngrijorați de calitatea lucrărilor. Oamenii, care au contribuit cu câte 2 500 de lei de gospodărie, s-au bucurat când au venit excavatoarele și au început să sape șanțurile, dar astăzi, după ce au văzut lucrările, sunt sceptici că sistemul de canalizare va funcționa mult timp.

„Lucrările au fost făcute de mântuială. Din tot traseul de 20 km, nu a fost pus niciun gram de nisip, țeava gofrată din plastic a fost, practic, aruncată în șanț și acoperită cu pământul care urma să fie evacuat, dar nu a fost, deși am fost anunțați că pentru asta s-au cheltuit 200 000 de lei. Tuburile din beton nu sunt calitative. Se sfărmau când erau descărcate din camion, dar le-au pus așa. În zona de protecție sanitară a sursei de apă, din care se alimentează satul, grădinița și liceul, au construit o porțiune de traseu de canalizare care pune în pericol viața și sănătatea cetățenilor. Am sesizat despre asta Ministerul Sănătății, iar ei au obligat primăria să demonteze porțiunea ceea, lucru care nu s-a mai făcut”, afirmă Svetlana Bânzari, care este și consilier local în Sipoteni.

Alături de alți locuitori din sat, aceasta a scris o petiție la adresa mai multor instituții de control, solicitându-le să verifice lucrările executate.

Pentru construcția sistemului de canalizare, Primăria Sipoteni a plătit firmei „Laiola” 22,8 milioane de lei, acesta fiind cel mai scump proiect investițional din ultimii ani din localitate. 16 milioane din acești bani au fost oferite din Fondul Ecologic, iar restul sumei urma a fi completată din contribuții locale.

„Totul ca la carte”

„Încă nu am adunat toți banii, deși sistemul de canalizare este finalizat și se află de aproape o lună în fază de testare. Nu e adevărat că lucrările au fost executate prost. Totul a fost făcut ca la carte. Cei care vi s-au plâns sunt niște răuvoitori care nu au dat niciun ban pentru lucrări”, vine cu replica primarul.

Și fondatorul firmei „Laiola”, Ghenadie Vizitiu, ne asigură că sistemul de canalizare a fost construit conform normelor.

„Noi avem comenzi similare și în alte localități și nu am avut nicăieri obiecții. Acum avem un proiect mare de construcție a apeductului în Nisporeni, unde lucrăm cot la cot cu austriecii. Dacă am fi fost răi, credeți că ne luau?”, își argumentează poziția omul de afaceri.

Dincolo de îngrijorările localnicilor, proiectul de construcție a sistemului de canalizare a lăsat nemulțumiți mai mulți muncitori angajați pentru lucrări și neremunerați.

„Nu mi-au plătit mai mulți bani. Nici nu știu dacă îi mai văd, pentru că au trecut deja aproape doi ani. Eu nu am avut treabă cu „Laiola”. Eu am fost angajat de Purcel (subantreprenor – n.r.)”, ni se plânge Ilie Dragancea.

Ghenadie Vizitiu susține că nu știe nimic despre aceste restanțe la salarii ale subantreprenorului angajat, dar promite să clarifice lucrurile.

Curtea de Conturi confirmă neregulile

Un raport recent al Curții de Conturi relevă mai multe încălcări în procesul de achiziții publice efectuate în satul Sipoteni. Astfel, auditorii au constatat că lucrările de reparație a drumurilor au fost contractate fără examinarea stării tehnice a infrastructurii rutiere, dar și fără documentație de proiect, iar concursurile de achiziții au avut loc fără publicarea anunțurilor. La concursuri au participat de obicei trei companii, dintre care una a fiicei ex-președintelui raionului Călărași, Ilie Rău, iar alta în care alesul local este cofondator.

Același raport arată că, în cele mai multe cazuri, responsabilul tehnic contractat de primărie pentru supravegherea lucrărilor a fost fratele fostului președinte de raion, Gheorghe Rău.

Recent, Comisia Națională de Integritate a confirmat existența unui conflict de interese în cazul lui Ilie Rău, instituția solicitând Centrului Național Anticorupție să-l sancționeze pe fostul președinte de raion, în prezent consilier raional în Călărași.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md